Podivné bytosti malíře Michala Nesázala

10. únor 2012

Ve výstavních prostorách Galerie hlavního města Prahy ve druhém patře Staroměstské radnice byla zahájena výstava kreseb devětačtyřicetiletého malíře Michala Nesázala, někdejšího člena skupiny Pondělí a laureáta ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 1992.

Michal Nesázal v 1991 absolvoval na Akademii výtvarného umění v Praze v ateliéru profesora Jiřího Sopka. Už na počátku devadesátých let se jako jeden z prvních věnoval neokonceptuálním vizuálním instalacím a poté i multimediálnímu umění, ale z jeho repertoáru nikdy nevymizela malba, naposledy v podobě jakýchsi ideálních „neonových“ krajin.

Ve Staroměstské radnici se však setkáme s Nesázalovými tušovými kresbami a akvarely. Na jeho kresbách jsou jakési prchavé androgynní bytosti s velkou hlavou, se zavřenýma nebo naopak doširoka otevřenýma udivenýma očima, vynořivší se možná ze snu, z pohádky nebo třeba z jiné planety.

O bližší charakteristiku současné Nesázalovy tvorby a jeho právě otevřeného projektu E.L.F. požádal Karel Oujezdský nejdříve kurátora výstavy Karla Srpa.

Nesázalovu instalaci nazvanou E.L.F. si můžete ve výstavních prostorách Galerie hlavního města Prahy ve druhém patře Staroměstské radnice prohlédnout do 22. dubna. První komentovaná prohlídka výstavy s jejím autorem Michalem Nesázalem se koná příští čtvrtek 16. února v 17 hodin, první lektorská prohlídka už v úterý 14. února od 16,30.

Spustit audio