Ode: nové album Brada Mehldaua

29. březen 2012

Pravděpodobně nejznámější jazzový pianista střední generace Brad Mehldau vydal po delší době nové studiové album se svým triem. Jmenuje se prostě: Ode.

Ačkoli Mehldau vydává alba poměrně často (naposledy shrnující komplet Art of the Trio Recordings: 1996–2001), u triových desek tomu tak není – Ode je tak jeho první studiová deska s triem od roku 2005 (album Day is Done).

Ode obsahuje celkem 11 nových Mehldauových skladeb, v triu s Larry Grenadierem a Jeffem Ballardem však byly povětšinou nahrány dříve, v roce 2008. Jen tři kompozice byly nahrány v newyorských Avatar Studios loni.

Poslechněte si ukázku, Mehldauovu skladbu Twiggy:

„Ode je kolekce autorských originálů, které jsem napsal výhradně pro trio s Larrym a Jeffem,“ říká Mehldau, „mám totiž dojem, že do mé hudby vnášejí něco, co není oddělitelné od skladeb samotných.“

Jak říká Mehldau, povětšinou jde o pocty různým osobnostem. „Chápu ty skladby jako ódy nebo básně určené ke zpěvu, jen v našem případě beze slov,“ vysvětluje pianista. Tématy kompozic jsou tak např. pozdní období saxofonisty Michaela Breckera (kompozice M.B.), postava z filmu Bezstarostná jízda (Eulogy for George Hanson), nebo kytarista Kurt Rosenwinkel (titul Kurt Vibe).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.