Kvůli mrazům jsou stovky lidí v Ústeckém kraji bez vody

10. únor 2012

Velké mrazy, které svírají Českou republiku už druhý týden, trhají a poškozují vodovodní potrubí. Jen dnes (10.2.) jsou bez vody v Ústeckém kraji stovky lidí. Severočeské vodovody a kanalizace řeší necelé dvě desítky havárií.

Havárií na vodovodním řadu přibývá téměř každou hodinou. Právě v tuto chvíli ještě technici opravují potrubí například v ústeckých Všebořicích, kde jsou bez vody tři rodinné domky. Podle mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Ivety Kardiánové se ale situace mění každou hodinou.

Podle přehledu havárií za posledních zhruba 24 hodin došlo k těm nejzávažnějším například v Bílině, kde bylo v pátek 10. února bez vody téměř sedmnáct set obyvatel. Odstávka trvala od osmé ranní a skončila zhruba kolem druhé odpolední. K další velké havárii došlo v Chomutově v ulici Růžová. Voda rázem přestala téct do téměř tisícovky domácností. I tady už by v tuto chvíli měla voda téct.

V noci prasklo potrubí také v Rumburku, kde bez vody byla tamní nemocnice, a to až do pátečního poledne. Další stovky lidí byly bez dodávek pitné vody například v Hrobě, Krupce a Duchcově na Teplicku. Na Lounsku pak v Podbořanech nebo Čeradicích. Všechny tyto havárie se už podařilo opravit.

Mrazy by měly zmírnit v příštím týdnu, podle Ivety Kardiánové ze Severočeských vodovodů a kanalizací by ale právě oteplení mohlo přinést další havárie. Navíc není možné v současném počasí ani přistavovat do ulic cisterny s pitnou vodou, protože voda by v nich samozřejmě zmrzla.

Severočeské vodovody a kanalizace proto snaží odstranit každou závadu v co nejrychlejším čase. Přesto by si měli lidé opatřit například balenou pitnou vodu do zásoby právě pro případ, že se stane havárie a voda nepoteče třeba celý den.

autor: Jan Beneš
Spustit audio