Obce v okolí Českých Budějovic chtějí omezovat rozrůstání počtu novostaveb

13. únor 2012

Na jihu Čech přibylo za posledních deset let zhruba 15 tisíc nových domů. Vyplývá to z předběžných výsledků loňského sčítání lidí, domů a bytů. V kraji je tak přes 163 tisíc domů určených k bydlení.

„Proti minulému sčítání se počet domů zvýšil o jednu desetinu výstavbou v posledních deseti letech. Výstavba se soustředila především do kategorie rodinných domů. S tím souvisí i zastoupení domů podle vlastnictví, kdy 87 procent vlastní fyzické osoby a snižuje se podíl domů ve vlastnictví státu nebo obce. Patrný je úbytek družstevních domů,“ upřesnila Dana Špilauerová z Českého statistického úřadu.

Velký přírůstek domů zaznamenaly hlavně satelitní obce v blízkosti větších měst - na Českobudějovicku konkrétně třeba Litvínovice nebo Srubec. Tam už musí další rozrůstání obce omezovat.

Tomu by měl napomoci i přijatý územní plán, řekla starostka Srubce Zuzana Vyhnálková: „Už minulé zastupitelstvo mělo s rozrůstáním problémy, noví zastupitelé jasně řekli hranice. Územní plán řeší, že za trasu obchvatu už nikoho nepustíme. Hranice jsou přirozené – produktovod Čepra, elektrické vedení – v územním plánu jsou určité hranice obkroužené. Dále nikoho nepustíme. Samozřejmě tu je spousta tlaků, lidé se bouří, že jsme mu znehodnotili pozemky, když na nich nesmí stavět. Nevím, jak dlouho to udržím.“

autor: Ivan Mls
Spustit audio