Další ročník cyklu Hudební most Praha – Drážďany

13. únor 2012

Další ročník cyklu "Hudební most Praha - Drážďany", pořádaného Collegiem 1704, začíná v pondělí 13. února v Terezinánském sále Břevnovského kláštera v Praze.

Tématem koncertu je "Římské oratorium" a přeneseme se na počátek 17. století. Na další informace se Jindřich Bálek ptal uměleckého vedoucího Collegia 1704 a dirigenta Václava Lukse.

V roce 2012 bude dramaturgie Hudebního mostu Praha - Drážďany sledovat několik vzájemně se prolínajících linií. Hned první koncert cyklu s názvem Římské oratorium, je věnován vzniku žánru, který zanechal významnou stopu v hudebních dějinách Drážďan. Italský vkus, který významně formoval hudební tvář Prahy i Drážďan v 17. a 18. století bude představen ve dvou podobách. V programu Virtuozní koncerty zazní reprezentativní repertoár drážďanské dvorní kapely a v programu Pražské nešpory hudba, která zněla v pražských chrámech v první polovině 18. století. Jsme rádi, že pozvání k společnému provedení tohoto programu přijal Dresdner Kammerchor a věříme, že tímto projektem se otevírají dveře k další spolupráci. Nezapomeneme ani na hudbu Jana Dismase Zelenky, patrona souboru a symbolu Hudebního mostu Praha - Drážďany, jehož poslední mše Missa omnium sanctorum zahájí podzimní část cyklu. Chybět nebudou ani zásadní opusy hudebního baroka reprezentované Janovými pašijemi a Vánočním oratoriem J. S. Bacha.

Spustit audio