Operní panorama Heleny Havlíkové

13. únor 2012

V pravidelném pondělním Operním panoramatu Helena Havlíková komentuje aktuální operní události.

Komentáře

Simona Houda-Šaturová – písňový recitál, Pavel Kašpar, klavír (Schubert, Mendelssohn Bartholdy, Schumann, Hindemith, Berg, Richard Strauss). Komorní koncerty FOK, kostel sv. Šimona a Judy, úterý 7. února 2012 19:30 h.

Richard Wagner: Soumrak bohů. Dirigent Fabio Luisi, režie Robert Lepage. Deboarh Voigt - Brünnhilda, Jay Hunter Morris - Siegfried, Waltraud Meier – Waltrauta, Hans-Peter König - Hagen. Přímý přenos z Metropolitní opery do kin v ČR, sobota 11. února 2012 17:45 h.

Giacomo Puccini: Triptych (Plášť, Sestra Angelika, Gianni Schicchi). Záznam z Královské opery Covent Garden z Londýna. Lucio Gallo - Michele a Gianni Schicchi, Eva-Maria Westbroek - Giorgetta; Ermonela Jaho – Angelika. Dirigent Antonio Pappano, režie Richard Jones. Bio Oko, Praha v neděli 5. února 2012 16:00 h.

Inspirace na dny příští Pražský filharmonický sbor uvede na koncertě v úterý 14. února od 19:30 h. v Sále Martinů Lichtenštejnského paláce v Praze ve světové premiéře Čtyři písně Šalamounovy mladého skladatele Jana Duška. Českému publiku se také poprvé představí vokální dílo Sanctus a Benedictus renomovaného polského autora Krysztofa Pendereckého. Program doplní Deset zpěvů Josefa Suka a Hora tří světel Bohuslava Martinů. S Pražským filharmonickým sborem řízeným jeho hlavním sbormistrem Lukášem Vasilkem vystoupí klavíristé Lenka Navrátilová a Jaroslav Šaroun, varhaník Aleš Bárta a herec Josef Somr, který přednese part vypravěče v Hoře tří světel.

V pátek 17. února bude mít v libereckém Divadlo F.X.Šaldy premiéru nejslavnější raně romantická německá opera Čarostřelec Carla Marii von Webera. Dirigent František Babický a režisér Werner Pichler se rozhodli nikoli pro tradiční verzi s mluvenými recitativy, ale u nás poprvé uvedou Berliozovu adaptaci s recitativy zpívanými.

Na sobotní operní večer 18. února od 19:00 h. zařadila stanice Český rozhlas 3 – Vltava přímý přenos z Metropolitní opery. V hlavních rolích Rossiniho Lazebníka sevillského uslyšíme pod taktovkou Maurizia Beniniho Dianu Damrau jako Rosinu, Colina Lee v roli Hraběte Almavivy, Rodiona Pogossova coby Figara a Johna Del Carla v roli Doktora Bartola.

Písemnou modifikaci Operního panoramatu najdete na www.operaplus.cz.

Spustit audio