Medvědí objetí od nerdů The 2 Bears

14. únor 2012

Po albu One Life Stand z jara 2010 si dali londýnští Hot Chip na chvíli pauzu. Jeden z klíčových členů téhle party Joe Goddard ale, zdá se, žádnou dovolenou nepotřebuje a za poslední dva roky vydal několik skvělých nahrávek, z nichž ční fantastický houseový singl Gabriel se zpěvačkou Valentina.

Goddard také stojí za projektem The 2 Bears, který na svém debutovém albu Be Strong skládá poctu slavným érám taneční hudby od reggae a disco až po two step. Album nemá zase až tak daleko k rozverným písním Hot Chip, je ale tanečnější, méně pošilhává po popových žebříčcích a hlavně se kromě stylových výpůjček soustředí i na spirituální rozměr klubové hudby.



Goddardovým parťákem je DJ Raf Rundell alias Greco-Roman Soundsystem a záhadu v názvu The 2 Bears prozradí jejich společné foto. Představuji si, že před natáčením snesli na hromadu svoje nejoblíbenější momenty z posledních 30 let taneční hudby a sestavili z nich chutný medvědí vývar. Album odstartuje mimořádně silná první třetina s přímočarými tanečními kusy, jako je Be Strong, Bear Hug nebo Work, další část pak prozkoumává trochu jiná teritoria – hypnotický trance Take a Look Around nebo disco funk Ghosts and Zombies, tentokrát s trochu rozpačitějšími výsledky. Bohužel došlo i na nepříliš domyšlený exkurz do krajin uslintané country v Time in Mind, jež zní přesně jako track, který by si Hot Chip dali na b-stranu singlu. Závěr je ale znovu ve velkém stylu – instrumentálka Increase Your Faith připomene to nejlepší z diskografie Warp Records a Heart of the Congos je two step střižený reggae a jakkoliv to zní bizarně, funguje to. Žánrové rozcvičky ale nejsou zase tak podstatné, důležitější je poselství, které všechny odbočky tanečního kontinua překračuje – tedy mise lásky a optimismu, který mimochodem z alba Be Strong tryská na kilometry.

Titulní skladba začíná příkazem „dej hudbě všechnu svoji lásku“ a text je pak zpovědí muže, pro něhož se náklonnost k hudbě stala posedlostí hraničící až s nemocí. „Lidi říkají, že hudba tě osvobozuje, ale já se s ní celý život cítím jako ve vězení a v noci nemůžu spát,“ zpívají naoko smutně The 2 Bears a o chvíli později vyjmenovávají strašné uzurpátory svého života: Wu Tang Clan, KLF, Lee Scratch Perry, Timbaland, Beach Boys... Skladba Heart of the Congos odkazující názvem i stylem na reggae klasiku skupiny The Congos je pro změnu vyznáním muže, kterému jedna kazeta s tou správnou deskou změnila život. Závěrečná Church pak evokuje klub, který se stal svatostánkem nového náboženství, v němž se uctívá taneční beat.

02555445.jpeg

Když na chvíli zapomenete, že ty úplně nejsilnější skladby z desky už vyšly před rokem či dvěma na EPčkách The 2 Bears, pak tu máte silný debut, který má potenciál stát se kultovním artefaktem pro posluchače, kteří trpí stejnou hudební obsesí jako Joe a Raf. Více než medvědi jsou pánové beznadějnými hudebními nerdy, kteří svoji příslušnost k této vysmívané, ale celkem vlivné společenské vrstvě nesou hrdě na čele.

The 2 Bears – Be Strong (Southern Fried Records / Mercury)

autor: Karel Veselý
Spustit audio