ZOO Liberec má svá první mláďata surikat

13. únor 2012

Zoologická zahrada Liberec má svá první mláďata surikat (Suricata suricatta). Jde o vůbec první odchov surikaty od roku 2006, kdy jsme začali se zbrusu novým chovem.

Trojčata se narodila již 24. ledna, ale vzhledem k tomu, že jde o prvoodchov, jsme s oznámením vrhu raději čekali. V současné chvíli se mláďata už občas objeví i venku (resp. v zateplené prosklené expozici), takže nejnejistější období už máme zřejmě zdárně za sebou. Matkou surikatek (pohlaví pochopitelně ještě neznáme) je tříletá Pinkie, otcem ale může být každý z našich čtyřletých samců: Zlatko, Oliver a Belo. Na páření se totiž rovnoměrně podíleli všichni. Pokud se odchov podaří, mohou se návštěvníci těšit na křtiny, protože surikaty patří v ZOO Liberec mezi návštěvnicky nejoblíbenější zvířata.

Pár slov o surikatách:

Surikaty obývají suché savany, pouště a polopouště, nejčastěji poušť Kalahari, v jihoafrickém vnitrozemí. Vyskytují se ve skalních štěrbinách nebo norách. Dorůstají délky 25 - 35 cm s ocasem dlouhým 25 cm. V kohoutku dosahují výšky 15 cm, váží až 1 kg. Dožívají se 10 - 13 let. Mají pískově zbarvenou srst s příčnými pruhy, oči jsou rámované černě, stejně jako špička ocasu. Srst pomáhá surikatám regulovat teplotu těla. Ráno se zvíře potřebuje zahřát, proto je srst rozevlátá a dovoluje slunci dostat se přímo ke kůži. Přes den přiléhá srst těsně na tělo.

Surikaty mají dokonale vyvinutý zrak, na vzdálenost až několik set metrů dokáží zahlédnout orla, čich, kterým lokalizují výskyt potravy pod pískem, i sluch. Na tlapách mají dlouhé silné drápy, které používají k hrabání. Několik členů skupiny má strážní funkci, v případě nebezpečí spustí štěkavé zvuky a všichni bleskově zmizí v norách. K hlídkování si surikaty vybírají vyvýšená místa.

První snímky novorozených surikat

Potravu získávají hrabáním v písku, během několika minut dokáží odhrabat několik kilogramů. Živí se hmyzem, drobnými hlodavci, ptačími vejci, hady a štíry. Surikaty se pohybují ve skupinách až 30 jedinců s přísnou sociální strukturou. V čele skupiny stojí dominantní pár. Pouze ten může mít mláďata a jen dominantní samec značkuje území. Pokud má mláďata jiná než dominantní samice, záleží na rozhodnutí vedoucího páru, jestli zůstanou naživu. Samice je březí 70 dní, poté rodí 1 - 5 mláďat. Znovu může zabřeznout už 10 dní po porodu. O mláďata se proto stará celá tlupa, podřízené samice dokonce i kojí.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio