Dobrovolníci začali o víkendu s obnovou historické cesty mezi Spáleným Poříčím a Blovicemi

13. únor 2012

Na jižním Plzeňsku začala o víkendu obnova bývalé cesty mezi Spáleným Poříčím a Blovicemi. Za projektem "Otevřená cesta" stojí místní sdružení Topland Brd. To chce stezku obnovit vlastními silami formou společných brigád. Na první akci se v sobotu sešlo 18 dobrovolníků z obou měst.

Cesta je nejkratší spojnicí mezi Blovicemi a Spáleným Poříčím, je dlouhá 5 a půl kilometru a vede přes statek Karlov a kolem rybníku Cecima. Podle Zuzany Kejhové z pořádajícího sdružení by měla být cesta průchodná do konce roku.

Obnova historické cesty mezi Poříčím a Blovicemi začala na statku Karlov, kde se i přes velikou zimu sešli dobrovolníci s pracovním nářadím a začali . odstraňovat trní ve staré třešňovce.

Projekt se jmenuje Cesta otevřená, je iniciativou místních lidí, který zastřešuje sdružení Topland Brd. Tomu se podařilo získat z různých zdrojů potřebné finance. Sdružení také zajistilo svoz dobrovolníků z Blovic a Spáleného Poříčí.

Až skončí poslední lidová brigáda, měla by mezi Spáleným Poříčím a Blovicemi opět existovat několikakilometrová cesta vedoucí přes statek Karlov nebo kolem rybníku Cecima. Stezku pak budou využívat turisté, cyklisté, mají tu vzniknout odpočinková místa, lavičky, vyhlídka a informační tabule. Počítá se také s obnovením alejí, měl by tu opět stát hraniční kámen oddělující katastry obou měst.

Do projektu jsou také zapojeni studenti Západočeské univerzity. Cesta má totiž také symbolicky propojit dva židovské hřbitovy v Blovicích a Spáleném Poříčí. Studenti z plzeňské univerzity, z Ústavu umění a designu mají za úkol navrhnout lepší přístup k blovickému židovskému hřbitovu. Je to dokonce námět jejich semestrální práce.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio