Před 80 lety zemřel Lenin

Rusko si dnes připomíná, že před 80 lety zemřel vůdce bolševické revoluce Vladimír Iljič Lenin. Muž, který je stále částí veřejnosti považovaný za významnou historickou postavu a kterému odpůrci připisují vinu za většinu neštěstí a také smrt milionů lidí, vyvolává dodnes diskuse a politické pře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudé náměstí

Rudé náměstí | Foto: All-moscow.ru

Ruskou veřejností vyhlášený v roce 2000 osobností století, jedním z ideologů přestavby, Alexandrem Jakovlevem teď označený za původce občanské války se 13 milióny obětí, i to je Lenin Jeho balzamované tělo, které prošlo na sklonku roku další údržbou, včetně výměny už 10. obleku, i dnes navštíví stovky lidí. Jedni jako turistickou atrakci, jiní jako lídr ruských komunistů Zjuganov se přijdou v poledne poklonit s kyticí a myšlenkou, kterou sdílí 36 procent Rusů, Lenin byl výraznou historickou postavou.

I dnes ale přibudou hlasy přitákávající Vladimiru Žirinovskému a volající po pohřbení Leninova těla. Čas blížících se prezdientských voleb však není podobným rozhodnutím v Rusku nakloněn.

Markéta Kaclová, Petr Voldán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme