Sluneční články v displejích mobilů

15. únor 2012

Britští výzkumníci zakomponovali do displeje chytrého telefonu vrstvu slunečních článků. Světlo, které displejem prochází, tak proměnili zpět v elektrickou energii .

Tým odborníků z Cambridgské univerzity se v oblasti chytrých telefonů vydal cestou, kterou dobře znají uživatelé kapesních kalkulaček už od 70. let. Telefon totiž vybavili slunečními články a tuto vrstvu se jim podařilo zakomponovat přímo do průhledného displeje. Ten byl vytvořen na bázi organických elektroluminiscenčních diod, tedy takzvaný OLED displej. Tyto články tvoří jednu velmi tenkopu vrstvu a odborníci je vyrobili z vodíkem obohaceného amorfního křemíku.

Světlo z displeje i z okolí

Pouze asi jedna třetina světla, kterou podobné displeje vydávají, směřuje nahoru nad displej a slouží k vlastnímu zobrazování. Zbytek světla míří do stran nebo dokonce dolů do nitra přístroje. Inženýry napadlo, že nevyužité světlo by mohli zachytit pomocí slunečních článků a převést ho zpět na elektrickou energii. Jak známo, té u přenosných přístrojů není nikdy dost. Tímto způsobem by zároveň zachytili i jistou část světla, které na telefon dopadá z okolního prostředí. V konečném výsledku to sice uživatele nezbaví dobíjení telefonu, jak se to daří u energeticky méně náročných kalkulaček, ale mohlo by to alespoň pomoct podstatnému prodloužení intervalů mezi dobíjením.

Schéma displeje s integrovanými solárními články

Jak to funguje?

Tyto články sice zatím mají účinnost jen maximálně 18 %, ale přesto je to výrazný počin. Zvláštním problémem jsou zde však poměrně velké výkyvy v intenzitě světla, a tudíž i ve velikosti energetického příkonu. Proto odborníci museli zařadit do jemného obvodu superkondenzátor, který výkyvy fotovoltaického napětí vyrovnává, takže nedojde k přetěžování nebo poškození hlavní baterie mobilního telefonu.

Při hledání další energetických rezerv se odborníci také chtějí vydat cetou zachycování a akumulace drobné vibrační kinetické energie. Ta vzniká při nepravidelných pohybech při používání telefonu.

Zdroj: Physorg.com, IEEE Spectrum

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.