Ústecký kraj chce po Ústí peníze na chod Severočeské vědecké knihovny

14. únor 2012

Ústecký kraj chce po městě Ústí nad Labem, aby přispívalo na chod Severočeské vědecké knihovny. Podle názoru radních kraje totiž knihovnu využívají především obyvatelé města. Přesto její provoz platí zejména Ústecký kraj.

Město Ústí nad Labem přispívá na chod krajské Severočeské vědecké knihovny zhruba třemi sty tisíci ročně. To není málo. Kraji se ale nelíbí, že si město bere téměř celou částku zpět. Knihovna totiž sídlí v městských budovách. A platí městu nájemné. Když si to kraj spočítal, tak mu vychází, že z původního příspěvku města tak zbude jen asi čtyřicet tisíc korun.

Důvodů, proč to začali krajští radní řešit až teď může být víc. Jedním z nich je nedostatek peněz v rozpočtu kraje. Dalším, zřejmě podstatnějším a aktuálnějším je to, že město Ústí na konci loňského roku vyvolalo jednání o ústeckém divadlu s tím, že na provoz nemá peníze a když je to divadlo s krajskou působností, ať ho kraj koupí za sedmdesát milionů.

Kraj nabídku odmítl, nakonec se ale obě strany dohodly na společné firmě, která bude provoz divadla zajišťovat. Město i kraj v ní mají mít poloviční podíl. A tak je pravděpodobné, že vedení kraj zase napadlo, že by mělo město Ústí naopak přispívat mnohem větší částkou než dosud na knihovnu.

Pokud chcete vědět více, poslouchejte odpolední vysílání ČRo Sever. Budeme mít pro vás další čerstvé informace, jak se k celé záležitosti staví samotné Ústí nad Labem.

autor: ces
Spustit audio