Společná výstava sourozenců Skálových

14. únor 2012

Galerie Artinbox v Perlové 3 v Praze 1 připravuje v říjnu letošního roku výstavu, která se bude zabývat tématem genů a generací, přesněji tím, jak se talent a výtvarné nadání dědí třeba z otce na syna či dceru případně i na další pokolení.

Prvním příspěvkem k tomuto tématu je výstava maleb a kreseb třicetileté malířky, grafičky a ilustrátorky Alžběty Skálové a plastik a objektů jejího o dva roky mladšího bratra Františka Antonína Skály. Výstava nese krátký název „Koloryt“.

Asi vám už došlo, že jde o dceru a syna známého sochaře, malíře, ilustrátora, performera, zpěváka a tanečníka Františka Skály, komtura Řádu zelené berušky, zakládajícího člena skupiny Tvrdohlaví a člena tajné organizace B.K.S.

Dodejme také, že Alžběta absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, kde stejně jako její otec studovala nejprve v atelieru Filmové a televizní grafiky u Jiřího Barty a poté u Juraje Horvátha v atelieru ilustrace a grafiky. Za své ilustrace získala několik ocenění, mimo jiné i cenu Magnesia Litera 2011. Zabývá se ilustrací pro děti, ale i malbou, akvarelem, volnou grafikou, tvorbou objektů a hraček.

Její bratr František Antonín vystudoval nejprve řezbářství a potom sochařský ateliér profesora Jiřího Beránka na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. A protože, jak se zdá, nespadly v tomto případě jablka daleko od stromu, zeptal se Karel Oujezdský nejdříve obou mladých autorů, jak se jim pod vlivem slavného tatínka vyrůstalo a jak se jim dnes daří nalézat vlastní cestu.

Společnou výstavu obou mladých autorů nazvanou „Koloryt“ můžete navštívit v Galerii Artinbox v Perlové 3 v Praze 1 do 1. března.

Spustit audio