Řehořek našel Signál

14. únor 2012

Včera měl slavnostní premiéru nový český film režiséra Tomáše Řehořka s názvem Signál. Hořká komedie o svérázném venkově, kam přijíždějí dva podvodníčci, aby se obohatili a zažili případná sexuální dobrodružství, je příkladem dobrého filmu, který pobaví, svým způsobem překvapí, ale nepřichází s ničím novým.

Tomáš Řehořek má ve svých čtyřiadvaceti letech na kontě již čtyři celovečerní filmy. Před Signálem jsme jeho jméno mohli číst pod snímky Proměny, PIKO nebo Czech Made Man. Signál je však prvním, v němž se setkává vynikající obsazení i herectví s kvalitním scénářem. Jeho autorem je Marek Epstein, zkušený scenárista, který je podepsaný například u filmu Václav nebo Roming.

Jako výchozí situace k napsání Signálu Epsteinovi posloužil vlastní zážitek z pracovního pobytu v Rumunsku. Ve vesnici, kde byl ubytován, stála celá řada zchátralých domů a mezi nimi jeden luxusní a opravený, nad kterým se tyčila anténa nejmenovaného francouzského operátora. Jak prozradil jejich průvodce, dům nepatřil nikomu jinému než starostovi obce. V době, kdy se však rozhodovalo, na čí pozemku bude anténa stát, vznikla v obci velká roztržka. Tento moment také Epstein importoval do Čech a učil z něj jádro celého příběhu.

Dva mladí podvodníčci v podání hereckých talentů Vojtěcha Dyka a Kryštofa Hádka se střetávají se svéráznými vesničany, kteří se díky jejich podovodu dohadují právě o to, čí bude pozemek, na kterém bude stát vysílač, a tedy zdroj nemalého finančního obnosu.

Ve vesničanech se probudí ziskuchtivost a začne se odvíjet oblíbená hra o to, jak nejlépe přechytračit sousedy, kterou z českých filmů známe již notoricky. Signál však nesklouzává k plochosti, ale jde na to chytřeji, je vtipný, místy ironický i dramatický, což ho v jeho „hořkosladkosti“ přibližuje snímkům Roberta Sedláčka (Muži v říji; Rodina je základ státu).

Epstein dokázal i na malé ploše výtečně rozehrát vedlejší postavy a vytvořit kolem nich nedopovězené mikropříběhy, díky nimž se do filmu dostávají i vážnější polohy a další témata, jako domácí násilí či komunisty zneuznaný osud geniálního člověka. Navíc i vedlejší úlohy nemají nouzi o skvělé herce – Karla Rodena, Bolka Polívku, Kateřinu Winterovou, Norberta Lichého či Jiřího Menzela.

Zda snímek navazuje na tradici hrdinů nejlepších českých komedií, jak se o něm píše, můžete posoudit již ve čtvrtek 16. února, kdy Signál vstupuje do českých kin.

autor: Eva Dvořáková
Spustit audio