Hlad po kyslíku způsobuje nemoci srdce

14. únor 2012
Monitor

Embryo, které hladoví po kyslíku, může být „naprogramované“ k pozdějšímu vzniku srdečních onemocnění.

Selhání srdce je celosvětově jednou z nejčastějších příčin lidských úmrtí a často udeří téměř bez varování. Rizikových faktorů je celá řada a jeden z nich se může projevit ještě před narozením. Fetální hypoxie je stav, kdy embryo v děloze strádá nedostatkem kyslíku. Příčinou může být kouření nebo rozvoj cukrovky stejně jako pobyt matky ve vysokých nadmořských výškách. Pokud je nedostatek kyslíku dlouhodobý, změní se srdce embrya tak, aby nenarozené dítě dokázalo přežít. Aorta a stěny srdce zesílí a cévy se stanou méně vnímavými vůči signálům k uvolnění.

Dřívější výzkum naznačil, že za takovou adaptaci se v pozdějším životě platí vysoká cena v podobě vyššího sklonu k rozvoji srdečních onemocnění. Fyziologové z Cambridgeské univerzity nyní studovali fetální hypoxii a její následky na laboratorních potkanech. Demonstrovali, že změnám srdce navozeným hypoxií dokáže zabránit vitamín C, který matky dostávaly v pitné vodě. Naznačuje to, že příčinou problémů je oxidativní stres, který poškozuje organismus tvorbou volných radikálů.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.