Výběr z denního tisku, 15. února

15. únor 2012

Připravil Martin Luhan.

Začněme zprávami z Berlinale. Věra Míšková v Právu představuje film dalšího slavného herce (po Angelině Jolie), který do Berlína přijel jako režisér. Američan Billy Bob Thorton soutěží s filmem Jayne Mansfield's Car. Svůj článek uzavírá Míšková zprávou o tom, že se v minulých dnech představil také jediný český zástupce v hlavním programu Berlinale, absolventský film posluchače FAMU Olma Omerzy Příliš mladá noc.

A rozhovor s tímto slovinským režisérem najdeme na téže straně Práva. Představuje jednak svůj snímek a jednak také vysvětluje, jak se Příliš mladá noc na Berlinale dostala.

O filmu se zmiňují také Lidové a Hospodářské noviny, otiskují totiž části z kritiky Neila Younga, redaktora Hollywood Reporteru, který Omerzův pětašedesátiminutový kus považuje za elegantně natočený film o ztrátě nevinnosti od nadějného režiséra a scenáristy ze střední Evropy. Podle kritika si Omerzu za tuto miniaturu nejspíš zaslouží uznání jury.

Marcel Kabát hodnotí v Lidových novinách nový český film Signál. Největším problémem snímku scenáristy Marka Epsteina a režiséra Tomáše Řehořka je to, že se úporně snaží nebýt "pouhou" komedií.

Krátkou glosou upozorňuje kulturní stránka Lidových novin na to, že Praha krátí granty kultuře. Divadla, kluby, hudební festivaly i galerie dostanou letos z víceletých grantů o deset procent méně.

Literární středa Lidových novin nabízí rozhovor Jiřího Peňáse s překladatelem Hanušem Karlachem. Předmětem jejich diskuse je dílo Alfreda Döblina, zejména monumentální román o historii Jižní Ameriky Amazonka.

Jiří Peňás se dále na specializované literární straně Lidových novin věnuje nedávno česky vydanému románu Maria Vargase Llosy Keltův sen.

Hospodářské noviny přinášejí rozhovor s šéfredaktorem surrealistické revue Analogon Františkem Dryjem. Magdalena Čechlovská s ním o současném surrealismu mluvila při příležitosti konání výstavy Jiný vzduch, která probíhá na pražské Staroměstské radnici.

A Hospodářské noviny ještě upozorňují na zítřejší kinopřenos výstavy děl Leonarda da Vinci z Národní galerie v Londýně. Více o ní v Mozaice po osmé hodině.

Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes hodnotí film nominovaný na Oscara. Umělec vstupuje do českých kin. Příběhu z Hollywoodu na přelomu 20. a 30. let, kterému vládne od počátku do konce retro, uděluje kritička 80 %.

Zuzana Drtilová v Mladé frontě Dnes přizvala k rozhovoru Radka Holuba, představitele titulního Jeppeho z vršku. Tuto komedii uvede Divadlo Na Jezerce v premiéře zítra.A ještě poslední zpráva z Práva, Jaroslav Špulák ve své stručné recenzi odsuzuje nové album Ringa Starra Ringo 2012. Je krátké a nezajímavé, podle Špuláka je toto album doslova zbytečné.

autor: Martin Luhan
Spustit audio