Deska týdne: Shearwater

15. únor 2012

Americká kapela Shearwater se v posledních letech právem stala ikonou pastorálně pojatého alternativního rocku. Její nové album Animal Joy, které vychází u labelu Sub Pop, je i proto po právu deskou tohoto týdne.

Texaská kapela Shearwater povstala na americkou hudební scénu jako odštěpek z populárních Okkervil River, kteří se stejně jako Shearwater pohybují ve vodách indie rocku říznutého novými podobami folku. Zakládajícími členy jsou Jonathan Meiburg a Will Sheff. Skupina vznikla téměř přesně před deseti lety. Důvod byl prostý – zakládající dvojice si chtěla najít platformu, ve které by mohla dát průchod své lásce k pomalejším a tišším písním. Kam směřovali Shearwater dál, to se dozvíte v profilu od Jiřího Špičáka.

„Chytlavé nápady se chvílemi vynořují jen v nenápadných melodických linkách, jindy ve zpívaných refrénech. Rozmanitost podtrhuje i střídání křehčích folkových poloh s údernějšími rockovými pasážemi. Přes veškerou pestrost drží celé album pohromadě, a to hlavně díky stabilní náladě nahrávky. Zvířecí radost v názvu desky odkazuje ale spíše na rozkoš z melancholického rozpoložení. Shearwater v překladu znamená buřňák. A let s tímto mořským opeřencem nad hudební hladinou nabízí takřka extatické potěšení. Desky jako Animal Joy jsou důkazem, že do širokých vod současného indie-rocku se stále vyplatí občas ponořit,“ říká editor Ondřej Píša. Poslechněte si celou recenzi!

02554301.jpeg

Druhý hodnotitel, hudební dramaturg Aleš Stuchlý, je stejně entuziastický: „Poté, co Shearwater završili předchozím albem The Golden Archipelago svou trilogii koncepčních alb, vrhají se na novince Animal Joy do nových dobrodružství – a v duchu názvu na to jdou o něco instinktivněji. Zatímco předchozí trojice opusů sázela především na důmyslné aranže a v jejich struktuře byl znát výrazný aspekt kontroly, na aktuální desce si texaští trubadúři dopřáli více spontaneity: jejich folkové pastorále je tentokrát výrazně infikováno rockovým nápřahem. To ale vůbec neznamená že by zde scházel – pro Shearwater tak typický – dramatický efekt. Senzuální kvality desky pak ještě umocňují Meiburgovy alegorické a přitom nebývale introspektivní texty.“ Poslechněte si celou recenzi!

02507307.jpeg
autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka