Kresby a modely z depozitáře Zdeňka Berana

15. únor 2012

V pořadí už druhou výstavu z cyklu „Rok Berana“, věnovanou blížícím se pětasedmdesátým narozeninám profesora Akademie výtvarných umění v Praze malíře Zdeňka Berana, otevřela v pondělí 13. února večer Galerie Litera na Karlínském náměstí v Praze 8.

O té první , představující do 2. března v sesterské Galerii Navrátil ve Vítkově ulici pod názvem „Hádanky a hlavolamy“ nové obrazy někdejšího Beranova žáka a současného asistenta Pavla Holase, jsme už v ranní Mozaice mluvili.

Výstava v Galerii Litera je výběrem z Beranových starších kreseb převážně ze sedmdesátých a osmdesátých let a zároveň představuje velký konvolut modelů k umělcovým prostorovým instalacím.

Dodejme, že Zdeněk Beran studoval v letech 1956–1962 na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru profesora Sychry a patřil do skupiny Konfrontace, která u nás v roce 1960 vytvářela specifickou podobu evropského informelu.

Beran se věnoval strukturální abstrakci, od poloviny šedesátých let se v jeho tvorbě prosazovaly figurální prvky, sestavované do bizarně fantazijních tvarů, jež byly postupně transformovány do řady existenciálních objektů a instalací.

Karel Oujezdský se na vernisáži Zdeňka Berana zeptal, jak hluboko tentokrát sáhl do svého depozitáře.

Výstavu „Zdeněk Beran: Kresby a modely“ můžete v Galerii Litera na Karlínském náměstí 13 v Praze 8 navštívit do 16. března. Další výstava cyklu „Beranův rok“ věnovaná novým obrazům Beranova žáka a asistenta Pavla Holase, nazvaná „Hádanky a hlavolamy“, je otevřena do 2. března v nedaleké sesterské Galerii Navrátil ve Vítkově ulici 15, rovněž v Praze 8-Karlíně.

Spustit audio