Zveřejněny nominace na jazzové Anděly 2011

15. únor 2012

Ve středu 15. února byly ohlášeny nominace 21. ročníku Cen Anděl. Formace spjaté s jazzem se objevují ve vícero žánrových kategoriích.

Tradiční součástí Cen Anděl jsou tzv. žánrové ceny, do nichž jsou zařazeny tzv. alternativní žánry včetně jazzu a blues. Na jazzové nahrávky roku 2011 byly porotou soutěže nominována tři alba: elektronická kapela Face of the Bass Jaromíra Honzáka, Vertigo – Metamorphosis (obě vydal Animal Music) a CD Kalná blues-rockově alternativní formace Ladě (vydal Indies Scope).

Jazzové přesahy však mají i některá alba nominovaná v jiných kategoriích. Například před Vánocemi vydané album Zuzany Lapčíkové Rozchody, návraty bylo nominováno do kategorie World music (pravděpodobně proto, že jde o fúzi s moravskou lidovou hudbou). Deska byla také Albem týdne na ČRo Euro Jazz.

V kategorii Alternativní scéna bylo nominováno debutové CD dua DoMa Ensemble, které tvoří dvě výrazné osobnosti spjaté s českým jazzem: saxofonista Marcel Bárta a zpěvačka/cellistka Dorota Barová.

02442861_0.jpeg

Žánrové ceny Anděl za rok 2011 (včetně jazzu) budou předány v 2. března v pražském Paláci Akropolis. Záznam akce odvysílá Česká televize v rámci pořadu Music blok.

V ČR v současnosti neexistuje žádná významná soutěžní přehlídka, která by oceňovala nově vydaná jazzová alba. V minulosti své vlastní ceny uděloval časopis Harmonie (kategorie jazz, klasická hudba a world music).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.