Videopřenos: Piotr Baron Quintet živě v Praze

29. únor 2012

Polský saxofonista Piotr Baron vystoupí 29. února na Pražském hradě se svým hardbopovým kvintetem. ČRo Euro Jazz přinese živý video přenos z této akce.

Saxofonista, skladatel a aranžér Piotr Baron patří posledních 20 let k nejoceňovanějším osobnostem polského jazzu. Jeho úspěšná kariéra byla utvářena spoluprací s osobnostmi jakými byli např. Ray Charles, Victor Lewis, Roy McCurdy, Billy Hart nebo Art Farmer.

Hudba jeho současného kvinteta, které vystoupí na koncertě v Jízdárně Pražského hradu, se hlásí k afro-americké hudební tradici s nejhlubším respektem k odkazu Johna Coltranea, Waynea Shortera či Billy Harpera.

Zde spusťte přímý video přenos (29.2. od 20:00):

Název Baronova nově vydaného alba Kaddish (kadiš je židovský chvalozpěv, sloužící jako předěl v bohoslužbě) připomíná, že Baron je silně věřící katolík a (jak se u nás málo ví) estetiku svých nahrávek tomuto faktu výrazně podřizuje. Ve výrazně sekulární zemi jako je naše nicméně není třeba novou Baronovu nahrávku číst právě tímto způsobem (jsou zde improvizace inspirované úryvky z Bible nebo skladba věnovaná Janu Pavlu II.).

Jde o tradičnější post-coltraneovskou nahrávku (titulní Kaddish, Modlitwa), doplněnou o volnější improvizovaná intermezza. Vynikající rytmika (Lukasz Zyta, Michal Tokaj, Michal Baranski) je samozřejmostí, příjemně překvapí Baronův syn, trumpetista Adam-Milwiw (známý z wroclavské elektronické formace Miloopa), který přijede také na pražský koncert.

Poslechněte si ukázku z alba Kaddish:


Saxofonista Piotr Baron má výrazné spojnice na českou jazzovou scénu: s basistou Jaromírem Honzákem nahrál hned tři alba (Getting There Together, Earth Life, Present Past), s některými dalšími (David Dorůžka, Miriam Bayle) se setkává na nejrůznějších jazzových workshopech.

Piotr Baron Quintet – 29.2., Pražský hrad, 20:00

Piotr Baron – saxofon Adam Milwiw-Baron – trubka Dominik Wania – klavír Maciej Adamczak – kontrabas Przemysław Jarosz – bicí

autor: Petr Vidomus
Spustit audio