Oxid uhelnatý proti potratům

20. únor 2012
Monitor

Jedovatý plyn by mohl zachraňovat životy ještě nenarozených dětí. Naznačují to pokusy na laboratorních myších.

Enzym hem oxygenáza-1 je nezbytný pro růst krevních cév ve vyvíjejícím se plodu. Příliš nízká hladina enzymu narušuje funkci placenty a může růst cév omezit natolik, že dojde k úmrtí plodu a následnému potratu. Pokud dítě přežije, je u něj celoživotně vyšší riziko rozvoje vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních chorob a nemocí ledvin. Výzkum však naznačuje, že působení hem oxygenázy může napodobit oxid uhelnatý – jedovatý plyn, který se pevně navazuje na molekuly hemoglobinu a znemožňuje tak přenos kyslíku z plic do tkání. Němečtí vědci proto navrhli terapii oxidem uhelnatým, kterou si vyzkoušeli na pokusných myších.

Dlouhodobé nízké dávky jedovatého plynu obnovily funkci placenty a snížily úmrtnost nenarozených mláďat ze 30 % na nulu. Vědci vysvětlují, že inhalování malých dávek oxidu uhelnatého má protizánětlivé účinky. Díky nim se v placentě snížil počet buněk, které zahynuly programovanou buněčnou smrtí neboli apoptózou. Zároveň se zvýšila hladina vaskulárního endoteliálního růstového faktoru (VEGF), který podporuje růst nových cév.

Jestli se jedovatý oxid uhelnatý uplatní v léčbě těhotenských komplikací u lidí, zatím není jasné. Sami autoři studie upozorňují, že taková terapie by vyžadovala maximální opatrnost. Vyšší či příliš dlouhé dávky by totiž obnovily funkci placenty, ale zároveň by mohly poškodit plod. Příliš krátké a nízké dávky by zase nestačily na to, aby zabránily jeho úmrtí.

Zdroj: BioMed Central

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio