Zoopark v Chomutově se rozloučil s Basharri

20. únor 2012

V úterý 14. února 2012 se uskutečnil transport dvouleté samice takina indického Basharri do Zoo Praha. Pracovníci pražské zoo samici uspali a naložili do transportní bedny. Dvě hodiny trvající cestu absolvovala Basharri bez nejmenších komplikací.

Po příjezdu do zoo byla samice umístěna v odděleném boxu a je v naprostém pořádku. Už za dva týdny se začne seznamovat s prvním členem její nové rodiny - šestiletou samicí Amélií. Důležitější bude ale následné sžívání s chovným samcem Mishou, původem z Tierparku Berlín. Právě s ním
by měla podle koordinátora plemenné knihy takinů zajistit v budoucnu narození kvalitních potomků.

Podkrušnohorský zoopark chová takiny indické od roku 2005, kdy byl do Chomutova dovezen první chovný samec Narko ze Zoo Praha. K Narkovi později přibyla chovná samice z Tierparku Berlin. Od roku 2008 se daří v zooparku pravidelně odchovávat mláďata těchto vzácných zvířat. Dvě odchované samice byly v letech 2010 a 2011 úspěšně umístěny v polských zoologických zahradách Gdaňsk a Wrocław.

Takin indický žije ve volné přírodě v oblasti jižní Číny, Tibetu, v indickém Asámu, Bhútánu a severní Barmě. Jeho počty ve volné přírodě se odhadují na 3 500 jedinců. Takini jsou ohroženi vyhubením a jsou zařazeni do seznamu ohrožených druhů světové fauny uvedených v Červené knize IUCN.

V současné době mohou návštěvníci chomutovského zooparku pozorovat tyto impozantní sudokopytníky ve výběhu nad Dětskou zoo.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio