Cesty za orchidejemi

20. únor 2012

Aleš Dvořák představí v Botanické zahradě hl.m. Prahy naše i exotické druhy orchidejí a také svoje cesty za těmito vzácnými rostlinami.

"I když jsou orchideje převážně spojovány s tropickými zeměmi a exotikou, i u nás se dají najít pozoruhodná místa, kde rostou ve značném množství. Na snímku je lokalita ze středních Čech s největším výskytem druhu Orchis purpurea v naší zemi, kde pravidelně vykvétá několik tisíc rostlin. A to díky pravidelnému udržování nezarostlých ploch a omezování rozrůstání křovin," říká Aleš Dvořák a dodává:

"Orchideje rostou na všech kontinentech mimo Antarktidu a v různých biotopech. Největší zastoupení mají v tropickém pásmu, kde rostou od úrovně moře a vystupují až vysoko do hor. Tato poměrně vývojově mladá skupina rostlin se, z důvodů velké konkurence na zemi a specifických životních nároků, adaptovala na růst na jiných rostlinách, keřích a stromech, kaktusech, liánách nebo i skalách."

"Rostou často i v podmínkách extrémně tvrdých pro růst jiných rostlin. Pro ilustraci přikládám fotografii ze severozápadního Thajska, kde je od ledna do konce dubna výrazné období sucha, kdy listnaté stromy částečně opadávají. Rostliny jsou na tyto podmínky adaptované a přežívají s úspěchem i na odumřelých stromech jako v tomto případě druhy Dendrobium draconis a Dendrobium signatum, spolu se zástupci rodu Eria sp. a Aerides sp."

Orchideje rostoucí na odumřelém stromě, severozápadní Thajsko

V rámci cyklu Přednášky s promítáním Cesty za orchidejemi: čtvrtek 23. února, BZ Troja – výstavní sál (při venkovní expozici), v 17.30 hodin

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio