Projekt Mene Tekel letos nabídne svědectví pamětníků a bývalých politických vězňů o hrůzách diktatury

20. únor 2012

Totalita a armáda, osobní svědectví čínské disidentky anebo rekonstrukce politických procesů z 50. let - to je jen malý výčet z programu letošního ročníku mezinárodního festivalu Mene tekel. Týden zaměřený na boj proti totalitě, násilí a pro paměť národa, který už pošesté uspořádalo občanské sdružení Umění bez bariér, odstartuje dnes v 15:00 v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí.

Byla zatčena v roce 1999, byla týrána stejně jako tisíce vězňů, byla odsouzena na několik let nucených prací. Tam prožila velice kruté chvíle a až na kauci v roce 2003 byla vykoupena tak, jak to dělá čínský režim, který prodává ven," popisuje ředitel festivalu Jan Řeřicha dramatický životní příběh paní Lu Š-Pching, členky čínského duchovního hnutí Falun Gong.

I ona do Prahy přijede, aby podala svědectví o životě v nesvobodě totalitního režimu. A nebude jediná. Letošní ročník bude totiž věnován právě setkání s pamětníky a bývalými politickými vězni.

Bude zde i příběh paní CH, která byla ve vězení jako mladá dívka znásilněna bachařem, narodilo se jí dítě a celý ten příběh, o kterém dlouhá léta nechtěla hovořit, bude tady zveřejněn. V pátek dopoledne máme setkání dětí politických vězňů, které budou hovořit o svém dětství ve stínu svých uvězněných otců a matek," pokračuje Jan Řeřicha s tím, že celkový program bude samozřejmě pestřejší.

V úterý kolokvium na téma armáda a totalita, Den Rumunska v kině Ponrepo. Následující den v městské knihovně v 18:00 Den pro svobodnou Čínu, v pátek je Den Rakouska. Přijede investigativní režisérka paní Lackenberger. Promítneme její velice silný, citlivý film Rakouské ženy v gulagu. V sobotu vás velice srdečně zvu do porotní síně vrchního soudu ve 14:00 hodin. Budeme tam dělat už tradiční rekonstrukci Politické procesy 50. let," doplňuje Jan Řeřicha.

Každé dopoledne v Městské knihovně v Praze pak bude věnováno školám. Po celý týden tak mohou žáci a studenti diskutovat s přímými svědky totalitních režimů. Podle historika a senátora Tomáše Grulicha, který dopoledne moderuje, se besedy staly pro mladé lidi velmi efektivním způsobem studia.

Reagují na to čím dál tím lépe. Ze začátku to bylo tak, že si pasivně vyslechli to, co jim někdo řekl nebo promítnul. Ale třeba už loni začínaly být otázky i trošku provokativní. A nejen na to, že se chtěli dozvědět o tom, co bylo v minulosti, ale i o tom, jaká může být naše budoucnost," říká Tomáš Grulich.

Letošní ročník festivalu Mene Tekel v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě v neděli 26. února v 18:00 hodin uzavře Ekumenická bohoslužba za popravené, umučené a zemřelé politické vězně.

autor: eku
Spustit audio