Pavel Calda: Abeceda těhotenství

22. únor 2012
Vstupte!

Hostem Vstupte! ve středu 22.února bude gynekolog a porodník prof. MUDr. Pavel Calda, CSc., z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze u Apolináře.

Prof. MUDr. Pavel Calda, CSc., se narodil v roce 1957, v roce 1983 uzavřel studium na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze a postupně obhájil atestace z gynekologie a porodnictví i nástavbovou atestaci z klinické genetiky. V letošním roce byl jmenován profesorem pro obor gynekologie a porodnictví.

Jako řešitel nebo spoluřešitel se od roku 1993 podílel na několika grantových výzkumných úkolech. (Např. Vliv invazivních metod prenatální diagnostiky na výsledky těhotenství nebo Prenatální vyšetření Rh typu plodu monoklonálními protilátkami a amplifikací DNA.)

Pavel Calda je šéfredaktorem časopisu Moderní gynekologie, je členem několika domácích i zahraničních odborných lékařských společností a působí také jako pedagog. Dnes pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice 1. LF UK a VFN a je vedoucím oddělení ultrazvukové diagnostiky a centra fetální medicíny.

Zítra ve Vstupte! spojíme dva příběhy. První se začal psát už v roce 1144, kdy tehdejší kníže Vladislav založil klášter Plasy. Druhý příběh se s ním propojil až o 860 let později, když zde jako správce objektu nastoupil Mgr. Pavel Duchoň. Nahlédneme do života muže, pro kterého jsou alfou i omegou památek průvodci. Muže, který je podepsán pod návrhy řady znaků a vlajek obcí i měst. Současně ve vysílání připomeneme dějiny jednoho z nejvýznamnějších klášterů na našem území.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.