Zebří srst, pruhované mucholapky a první robonaut ve vesmíru

25. únor 2012

Vznik života v kalužích, jaké koně štípou mouchy nejčastěji, noví miniaturní chameleoni z Madagaskaru.

Život na Zemi mohl vzniknout v loužích minerální vody, která se dostala na povrch díky sopkám – jako vodní pára. Vědci k tomu došli rozborem šedesátky genů, společných dnes všem živým organismům na Zemi. Měli je zřejmě i naši předkové z kaluží. Na základě genů určili badatelé některé proteiny pravěkých buněk, odhadli, jakým způsobem v nich probíhala látková výměna a tedy i to, v jakém prostředí žily.

Vědci ze Švédska a Maďarska zkoušeli, jaká barva koňské srsti nejvíc láká hmyz. Zjistili, že krevsající mouchy upřednostňují koně s tmavou srstí, snad proto, že se od ní odráží horizontálně polarizované světlo. Vyzkoušeli i zebří pruhy a s překvapením zjistili, že úzké černobílé pruhování přitahuje mouchy dokonce ještě méně, než srst běloušů. Mohl by to být jeden z důvodů, proč jsou zebry pruhované.

Američtí vědci však upozorňují – pozor na to, jakou mají pruhy barvu. Třeba kombinaci černé a modré není většina much schopná odolat! Výzkumníci z Floridské univerzity na základě svých výzkumů a zadání americké armády vyvinuli černomodře pruhovanou mucholapku, jejíž účinnost je údajně až 96 procent. Každopádně je to mnohem vyšší účinnost, než jakou mají tradiční žluté mucholapky.

Na Madagaskaru byly objeveny čtyři nové druhy malých chameleonů. Jsou to opravdu miniaturní ještírci. Nejmenší z nich, Brookesia micra, měří i s ocasem nanejvýš tři centimetry a patří dokonce k nejmenším známým obratlovcům na naší planetě. Chameleoni jsou aktivní ve dne, takže po nich vědci museli pátrat v noci, kdy spí ve větvích, nehýbou se a dají se jednoduše chytit. Když víte, kde hledat.

Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice ožil první humanoidní robot vyslaný do vesmíru. Robonaut 2 si 15. února na povel pozemského řídícího centra potřásl rukou s astronautem Danielem Burbankem. Robonaut 2 sice nemá nohy, ale jinak se velmi podobá člověku. Na vesmírné stanici mají vyzkoušet, jestli se doopravdy hodí k plnění některých jednotvárných a nebezpečných činností, jak bylo plánováno.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 09/2012, 25. února – 2. března.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio