Ptačí den v Zoo Praha

23. únor 2012

Křtiny tučňáka, pozorování vzácných ptáků a ptačí budky v jediném dni...

Sobota 25. února patří v Zoo Praha ptákům. Nadšení ornitologové se pod vedením odborníka ze zoo vydají na vycházku za vzácnými obyvateli zimní Vltavy nebo zjistí, že není budka jako budka. Mistr etikety Ladislav Špaček pak v 11 hodin pokřtí již 137. mládě tučňáka Humboldtova narozeného v Zoo Praha!

Ptačí den začne dříve, než branou zoo projdou první návštěvníci. Nadšenci z řad amatérů se již před devátou vydají od hlavní brány směrem k Vltavě na ornitologickou vycházku, vedenou odborníkem ze Zoo Praha. Především díky tuhým mrazům lze totiž v nedalekém okolí pozorovat nesmírně vzácné zimní hosty, mezi nimiž nechybí rarity jako morčáci velcí a bílí či poláci kaholky. Mnozí z těchto ptáků zaletují do Česka jen zcela výjimečně ze Skandinávie, Grónska či severu Ruska.
Ornitologická vycházka vyráží v 8.30 od hlavního vchodu a není nijak zpoplatněna. Dalekohledy a teplé oblečení s sebou!

Přímo z vycházky za zimními hosty na Vltavě se mohou návštěvníci vydat ke Vzdělávacímu centru u hlavního vchodu. Od 10 do 15 hodin zde bude fungovat poradna o ptačích budkách. Přímo od odborníků Českého svazu ochránců přírody se dozví, která budka je pro který druh nejlepší nebo kam ji pověsit.

Zlatým hřebem Ptačího dne se stanou křtiny malého tučňáka Humboldtova. Slavnostní program začíná v 11 hodin u expozice tučňáků. Není pochyb, že se ponese ve velice noblesním duchu a bez přešlapů ve společenském chování - kmotrem mláděte se stane guru společenské etikety, pan Ladislav Špaček. Mládě vylíhlé 14. prosince 2011 se návštěvníkům ukáže úplně poprvé. Zatímco dospělí tučňáci se nepochybně dostaví ve slavnostním černém fraku, dá se čekat, že mladý tučňák zvolí pohodlný domácí oděv tučňáčích mláďat v odstínech šedé.

Tučňák Humboldtův je jeden z nejteplomilnějších tučňáků. V přírodě obývá skalnatá prostředí Chile a Peru. Jeho početní stavy poslední dobou dramaticky klesají kvůli úbytku přirozené potravy, znečištění životního prostředí i častým uvíznutím v rybářských sítích. V zoologických zahradách je to náročný chovanec, jehož odchovy ani dnes nejsou běžnou záležitostí. Malý tučňák je již 137. v Praze vylíhlým mládětem.

autor: Zoo Praha
Spustit audio