Sto let od narození Jiřího Trnky si připomněli jeho potomci na plzeňské radnici

23. únor 2012

Významné jubileum rodáka, výtvarníka, ilustrátora a tvůrce animovaných filmů Jiřího Trnky si připomíná tento týden Plzeň, kde se umělec narodil v roce 1912, prožil zde dětství a je pochován na ústředním hřbitově. S Trnkovými potomky se včera na plzeňské radnici sešli primátor Martin Baxa a náměstkyně pro kulturu Eva Herinková.

Setkání se zúčastnily čtyři z pěti Trnkových dětí - Zuzana Ceplová s manželem, Helena Trösterová a Klára Trnková, obě v doprovodu dcer, a Jan Trnka. Svého zesnulého manžela, syna Jiřího Trnky Jiřího zastoupila v doprovodu dcery a syna Helena Trnková.

S hosty primátor Martin Baxa a náměstkyně Eva Herinková hovořili o ojedinělosti české loutkářské tradice ve světě, složité situaci současných tvůrců českého animovaného filmu, ale především o unikátním díle Jiřího Trnky .Martin Baxa seznámil nejen s akcemi, které město připravuje na letošní jubilejní rok, ale také s projekty, které jsou ve spojení s Jiřím Trnkou a plzeňskou tradicí loutkářství plánovány na rok 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury.

V souvislosti s enormními příjmy pro státní kasu tehdejšího Československa nejen z Trnkových filmů, ale především ilustrovaných knih, z nichž některé se prodávaly rovnou do zahraničí, syn Jan uvedl: „Domnívám se, že se mnohdy finanční stránka věci a příjem z valut zveličuje, šlo zde především o mezinárodní prestiž, ocenění na festivalech. Pro tehdejší Československo prestižní byla i otcova práce v rámci světových výstav Expo. Například na Expu v Montrealu v roce 1967 se podílel nejenom na přípravách českého pavilonu, ale tvořil i expozici pro Kanaďany.“

Primátor Plzně Martin Baxa  a nám. Eva Herinková položili květiny na hrob J. Trnky

Příslušníci Trnkovy rodiny se s hostiteli podělili i o méně známé informace a zajímavosti ze života Jiřího Trnky. Málo se například ví, že byl tvůrcem návrhu fasád rekonstrukce Zlaté uličky či že jeho loutky jsou bezpochyby inspirací pro filmy anglického režiséra Tima Burtona. Hovořilo se i o přípravných pracích na filmu Hobit, který Trnka kvůli své smrti v roce 1969 nedokončil.

Před setkáním s rodinou výtvarníka Jiřího Trnky položil primátor Martin Baxa v doprovodu náměstkyně Evy Herinkové květiny na čestný hrob plzeňského rodáka na Ústředním hřbitově. K významnému výročí vyhlásí město Plzeň ve spolupráci s Galerií Paletka v pátek 24. února, přesně v den narození Jiřího Trnky, dětskou výtvarnou soutěž s názvem Plzeňské děti Jiřímu Trnkovi.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio