Agnieszka Hollandová natáčí triptych o Janu Palachovi

24. únor 2012

Věhlasná filmová režisérka Agnieszka Holland začne už za několik dní natáčet filmový triptych o Janu Palachovi, době po jeho sebeupálení a především o lidech a jejich chování.

Snímek, který se bude jmenovat Hořící keř, vzniká v produkci televize HBO, na jejíchž obrazovkách by měl mít premiéru v druhé polovině příštího roku.

Samotná režisérka dramatickou dobu v lednu 1969 prožila jako studentka FAMU přímo v centru dění, tedy v Praze, značně se angažovala a na nějakou dobu skončila dokonce ve vězení. I proto se do zmíněného námětu pustila s nesmírným zápalem a se znalostí poměrů. Velmi si přitom pochvaluje i scénář mladého autora Štěpána Hulíka, který je prý napsán s obrovským pochopením dobových poměrů. Mimochodem – Štěpán Hulík byl nedávno hostem odpolední Mozaiky, když mluvil o svojí knize Kinematografie zapomnění, přibližující počátky normalizace v českém filmu.

V rozhovoru s Tomášem Pilátem Agnieszka Holland předeslala, že na téma Jan Palach vzniklo několik dokumentů, hraných snímků ovšem minimum, v Česku snad jen jeden a to ještě hodně stylizovaný.

Mimochodem – zatím poslední film Agnieszky Holland V temnotě se bude v noci z neděle 26. února na pondělí ucházet o Oscara.

Spustit audio