Sloní stezka stará 7 milionů let

24. únor 2012
Monitor

Před 7 miliony let se sloni chovali stejně jako dnes. Dokazují to stopy zvířat, která nám zanechala své zkamenělé stopy v emirátu Abú Dhabí.

Současné druhy slonů žijí v matriarchátech. Stádo samic s mláďaty vede starší samice. Samci žijí samotářsky nebo v malých skupinách a ke stádu se připojují jen za účelem páření. Toto sociální uspořádání najdeme u afrických i asijských slonů, otázkou však je, kdy se v jejich evoluci objevilo. Solidní důkazy nyní přineslo zkoumání 7 milionů let staré stezky stop, kterou stádo pravěkých slonů zanechalo v západní části (Al Gharbia) emirátu Abú Dhabí.

Mimořádně dlouhá stezka stop zabírá území o rozloze asi 50 000 metrů čtverečních. Mezinárodní tým vědců proto využil letecký průzkum a kamerou připevněnou ke konstrukci draka pořídil tisíce snímků. Analýza otisků odhalila, že stezku vytvořilo stádo, ve kterém bylo nejméně 13 jedinců různé velikosti. Stopy největšího zvířete směřovaly zcela jiným směrem než stopy ostatních jedinců. Vědci z toho usuzují, že velké zvíře byl samec, který žil samotářsky, a stádo matek s mláďaty vedla jedna ze samic. Před 7 miliony let tedy měla společenství slonů stejnou strukturu jako dnes.

Který druh pravěkého chobotnatce stezku zanechal stezku stop v Abú Dhabí, zatím nevíme. Mohl to být přímý předek dnešních slonů, ale také primitivnější Stegotetrabelodon. To by znamenalo, že matriarchální uspořádání se nemuselo vyskytovat jen u slonů, ale také jejich vzdálenějších příbuzných, např. mastodontů.

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio