Když Vydrova kobyla chodí bosa

27. únor 2012
Zblízka

Koňská podkova nosí štěstí, ale ne každému. Pro herce Václava Vydru je podkova symbolem utrpení koní, a proto založil veřejně prospěšnou společnost, která propaguje bosé koně a speciální metodu úpravy kopyt. Jenže právě tuto metodu považuje Asociace svazů chovatelů koní za tmářství a tvrdí, že Václav Vydra týrá koně. Asociace má na své straně veterinární odborníky, za hercem Vydrou zase stojí ministr zemědělství Petr Bendl z ODS. Jeho úřad prosadil na propagaci kontroverzní metody pět miliónů korun.

Cinkání podkov se na farmě v Měníku kousek od Hradce Králové ozývá běžně. Však tu také ková koně šéf Živnostenského společenstva podkovářů Jindřich Vinčálek. V kožené zástěře teď ukazuje učňům, jak se správně strouhají kopyta. To, co dělá Václav Vydra, je podle podkováře jasné týrání zvířat.

„Jeho metoda je všude ve světě potlačována. Není povolena dokonce ani v Německu,“ upozorňuje. „Pokud však není žalobce, není ani soudce,“ dodává.

Václav Vydra

Vydra má podporu i na ministerstvu zemědělství

Herec Václav Vydra je zkušený chovatel a koně jsou pro něj vším. Jezdí zásadně na bosých koních a sám jim upravuje kopyta. Metodu se naučil od německé veterinářky Strasserové. Spočívá v poměrně radikálním škrábání kopyt do hloubky. Podle Vydry to koňům prospívá.

„Občas se jim samozřejmě špatně chodí, je však možné pozorovat pozitivní vývoj. V tom podle mě tkví kámen úrazu. Jedině ten, kdo metodu nezkusí, může tvrdit, že je nesmyslná,“ domnívá se.

Populární herec je předsedou obecně prospěšné společnosti, která založila na farmě Malčany u Slapské přehrady Institut celostní péče o koně. Farmu koupili loni a na první pohled je zřejmé, že budovy a stáje potřebují opravu jako sůl. V tom pomůže pětimiliónová dotace, kterou prosadilo ministerstvo zemědělství. Přitom jeho šéf Petr Bendl z ODS má na farmě ustájeny své dva koně.

„Řádně za ně platím, to mohu doložit,“ brání se. „Domnívám se, že v Česku je třeba podpořit systém ošetřování kopyt. Pokud tu existuje obecně prospěšná společnost, která má dána jasná finanční pravidla, pak na tom nevidím nic divného.“

Při škrábání kopyt teče krev

Metoda škrábání kopyt, kterou státem dotovaná obecně prospěšná společnost prosazuje, je natolik sporná, že kvůli ní opustili institut i dva veterináři – manželé Mádrovi. Pavel Mádr přitom institut zakládal a měl být jeho odborným garantem. Podle něj je kolem metody až příliš mnoho krve.

Veterináři manželé Mádrovi s Václavem Vydrou v době, kdy ještě spolupracovali. Před pár dny se rozešli ve zlém

„Metoda doktorky Strasserové je oprávněně považována za kontroverzní, a to především kvůli radikalismu úpravy kopyt. Kopyto se upravuje příliš do hlouby, teče při tom krev,“ říká.

Zástupci chovatelských vazů sice uznávají, že Václav Vydra je velký milovník koní, považují ho však za amatéra, který koním ubližuje zřejmě z neznalosti. Krajská Státní veterinární správa zatím žádnou kontrolu na farmě Malčany neprovedla.


Zvětšit mapu: koňská farma se nachází nedaleko Slapské přehrady

autor: lsm
Spustit audio