Perutýn plive na svou kořist

27. únor 2012
Monitor

Dravé a jedovaté ryby perutýni mají unikátní loveckou techniku: kořist dezorientují proudem vody, který chrlí k úst.

Perutýn ohnivý (Pterois volitans) žije v mělkých vodách Indického oceánu a Pacifiku. V polovině 80. let minulého století byl introdukován na Floridu a rychle se rozšířil v Karibském moři a západním Atlantiku. Zdejší vody perutýnům zjevně svědčí – jejich populace dosahuje větší hustoty než v přirozeném prostředí. Invaze perutýnů však ohrožuje původní druhy malých korálových ryb a korýšů, jejichž hojnost na některých místech klesla až o 90 %. Není vyloučené, že za úspěšnou invazí se stojí lovecká technika, která zatím u jiných ryb nebyla pozorována.

Perutýni nejsou příliš rychlí a k vyhlédnuté kořisti se blíží pomalu a nenápadně. Dvojice biologů z Oregonské státní univerzity a Univerzity Stony Brook zjistila, že během přibližovacího manévru perutýn vypouští z úst silné proudy vody směrem ke kořisti. Toto „plivání“ krásně zviditelnily laboratorní experimenty s obarvenou vodou, která se pohybovala od perutýna ke kořisti. Proud vody kořist zmate a dezorientuje tak, že ji perutýn snadněji uloví. U ryb je zřejmě nejvíce zasažena postraní čára, která přináší informace o pohybu vody a varuje před nebezpečím.

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/zVglFQBej60" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroj: Marine Ecology Progress Series

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.