Teplé klima zmenšilo pravěké koně

27. únor 2012
Monitor

Evoluci nejstaršího koně zřejmě řídilo klima. Už tak malého koníka na 130 000 let ještě zmenšilo.

Nejstarším známým koněm je Sifrhippus sandae, který se objevil v Severní Americe před 56 miliony lety. Velikost fosilních zubů dokazuje, že v té době vážil necelých 6 kilogramů a velký byl asi jako malý knírač. Překvapivé je, že během dalších 130 000 let se ještě zmenšil. Velikostní úbytek činil asi 30 %, takže prakoník sotva dosahoval velikosti kočky a vážil necelé 4 kilogramy. Za dalších 45 000 let však zase povyrostl a dosáhl na své poměry úctyhodné váhy téměř 7 kilogramů.

Faktorem, který zapřičiňuje „hrátky” s velikostí nejstaršího koně, jsou podle vědců z několika amerických výzkumných institucí změny klimatu. Sifrhippus sandae žil během 175 000 let dlouhého termálního maxima na rozhraní paleocénu a eocénu (Paleocene-Eocene Thermal Maximum, PETM), kdy vysoká koncentrace atmosférického oxidu uhličitého zvýšila průměrnou globální teplotu o 5 až 10 stupňů Celsia. Izotopová analýza zubů prakoníků přinesla vědcům záznam o teplotě prostředí v různých fázích termálního maxima. Porovnání těchto dat s údaji získanými měřením zubů ukazuje, že jak stoupala teplota, tělesná velikost koní se zmenšovala. Jakmile se ochladilo, začal se maličký Sifrhippus zase zvětšovat. Jeho vzdálení potomci dnes dosahují hmotnosti kolem tří metráků a největší domácí koně dokonce přesáhli hranici jedné tuny živé váhy.

VIDEO

Zdroj: Science Daily, Science, NSF

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.