Hypotékou financují Jihočeši hlavně dražší bydlení

27. leden 2004

Obyvatelé jižních Čech si podle ředitele českobudějovické pobočky Českomoravské hypoteční banky (ČMHB) Jiřího Císlera pořizují na hypotéku spíše dražší bydlení.

Banka jim loni poskytla 722 hypotečních úvěrů v hodnotě 701 milionů korun. Průměrná výše těchto úvěrů se meziročně zvýšila o 155.000 na 971.000 korun. "Ve větších městech dávají lidé přednost pořízení bytů, v menších městech a na venkově si většinou svépomocí staví rodinné domy s jednou bytovou jednotkou," řekl Císler ČTK.

V roce 2002 podle něj činila cena nového bytu v Českých Budějovicích přibližně 25.000 korun za metr čtvereční, loni již 30.000 korun. "Tržní nájemné rovněž rostlo, v bytě 3+1 přijde přibližně na 8000 korun. Lidé tedy zvažují, zda pro ně není výhodnější stejnou částku vydat spíš na splátku hypotéky než na nájem," poznamenal Císler. V meziročním srovnání podle něj banka zaznamenala nárůst o 61 procent v počtu a o 92 procent v objemu hypoték. Více než polovina klientů banky si úvěr bere na koupi nemovitosti, téměř třetina na její výstavbu. Největší zájem měli Jihočeši o standardní hypotéku, dále o kombinovanou hypotéku s životním pojištěním a o hypoteční úvěr 100 na celou hodnotu nemovitosti. Růst zájmu o hypoteční financování lze podle Císlera očekávat i v letošním roce. ČMHB loni poskytla 8678 hypoték celkem za 9,2 miliardy korun, což je meziročně asi o 40 procent více. Za růstem podle představitelů banky stojí především nízké úroky, obava ze zvýšení cen nemovitostí kvůli vstupu do EU a změně DPH, ale i růst mezd. Domácí banky již podle odhadů do konce loňského roku poskytly celkem kolem 100.000 hypoték. Objem půjčených peněz překročí 150 miliard korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio