Procházka březnovou oblohou, bohatou na zajímavé konjunkce

3. březen 2012

Astronomické jaro nás pozve dál už 20. března. V 6 hodin a 14 minut SEČ vstoupí Slunce do znamení Berana.

Při jarní rovnodennosti bude mít třetí březnové úterý den stejně dlouhý jako noc. Vzhled večerní i noční oblohy se mění jen pozvolna. Jsou na ní ještě typická zimní souhvězdí, jako např. Orion v jižní části oblohy, nebo nejznámější otevřená hvězdokupa Plejády. V jarních souhvězdích sice uvidíme méně jasných hvězd než v zimě, ale více galaxií. Orientaci na obloze usnadňuje tzv. jarní trojúhelník – jeho vrcholy tvoří hvězdy Regulus v souhvězdí Lva, načervenalý Arktur v souhvězdí Pastýře nad severovýchodem a o kousek níž jasná Spica v souhvězdí Panny. Pod ním se táhne předlouhé souvězdí Hydry. Na západním nebi zůstávají ještě poměrně vysoko Blíženci a Vozka.
Z objektů vzdáleného vesmíru stojí za pozornost pěkná spirální galaxie M81, za jasné oblohy ji můžeme pozorovat triedrem v severní části Velké medvědice. Světlo k nám od ní letí 10,5 milionu let. O stále ještě dobré viditelnosti hvězdokupy M44, tedy Plejád, už jsem se zmínil. V triedru lze také dobře vidět hvězdokupu M48 v souhvězdí Hydry.
Pojďme k planetám. Merkur bude zářit v první polovině března večer nízko nad západním obzorem, 5. března dosáhne největší večerní elongace. Venuše je večer na západě a Mars na obloze po celou noc. Večer svítí na západě také Jupiter a kromě večera většinu noci i Saturn. Uran a Neptun jsou až do dubna nepozorovatelné.
Z úkazů zaujme 8. března na rozhraní nového dne konjunkce Měsíce s Marsem, dělit je bude necelých 10 úhlových stupňů. 11. března ve 4 hodiny ráno potěší pozorovatele další měsíční konjunkce, tentokrát s planetou Saturn, která bude od Měsíce necelých 7 stupňů. Ve dnech 25. - 27. března se nad západním obzorem utvoří velmi pěkné seskupení Měsíce, Venuše, Jupiteru, Aldebaranu v Býku a hvězdokupy Plejády. 25. března také uvidíme konjunkci Měsíce s Jupiterem – s úhlovou vzdáleností jen 2,3 stupně. Úrodu březnových konjunkcí zakončí o den později Měsíc s Venuší s přibližně stejným odstupem jako předtím s Jupiterem.
A na závěr tradičně měsíční fáze. Po první čtvrti 1. března doroste Měsíc do úplňku 8. března. O týden později, patnáctého, je poslední čtvrť. Nov, kdy náš souputník nebude vidět, nastane 22. března. Poslední březnový den, tedy třicátého, je opět v první čtvrti. Hezkou podívanou!

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio