Tisíce studentů v Brně protestovaly proti reformám

Okolo šesti tisíc studentů z šesti brněnských univerzit se dnes zúčastnilo protestního průvodu centrem města. Chtěli tak vyjádřit svůj odpor proti chystané reformě vysokých škol.

Přesto, že celou dobu akce vydatně pršelo, účast byla výrazně vyšší než při minulém protestu na začátku února. Několik škol totiž na dnešek vyhlásilo rektorské volno.

V čele průvodu jel traktor s vlečkou, studenti vyvolávali hesla a vyzývali Brňany, aby se k nim připojili. Pochod proběhl klidně, policie odkláněla dopravu, přesto se řidiči museli obrnit trpělivostí a zdržení měla i MHD.

„Vadí nám předkládané návrhy reformních zákonů, vadí nám omezení samosprávy vysokých škol, snížení počtu studentů v akademických senátech a vůbec snížení váhy těch senátu. A také nesouhlasíme s věcným návrhem zákona o finanční pomoci studentům,“ shrnul za pořadatele důvody protestu Zdeněk Ručka z Masarykovy univerzity.

K Týdnu neklidu se připojili také studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Svoje výhrady k navrhované reformě vysokého školství přednesli veřejnosti v rámci Noci univerzit.

Protesty studentů proti reformě vysokých škol kritizoval prezident Václav Klaus. Kvůli protestům zrušil plánovanou návštěvu Brna, kde měl ve středu mimo jiné přednášet na Masarykově univerzitě.

autor: gaj
Spustit audio