Nový vůdce přináší smrt nenarozeným opicím

29. únor 2012
Monitor

Mocenský převrat v tlupě opic dželada obvykle ukončí život mláďat starého vůdce. Platí to i pro ta, která se dosud nenarodila.

U laboratorních hlodavců vědci opakovaně sledují stejný jev: březí samice, ke kterým je umístěn nový samec, záhy potratí. Poprvé jej u myší zaznamenala Hilda Brucová, po které se nazývá efekt Brucové. Mnoho biologů jej považuje za laboratorní artefakt, který je důsledkem chovu zvířat v umělých podmínkách. Důkazy o tom, že efekt Bruceové existuje i v přírodě, nyní přinesl výzkum opic dželada (Theropithecus gelada) z náhorních plošin Etiopie. Tento druh žije ve velkých skupinách, kterým vládne dominantní samec.

Biologové z Michiganské univerzity vypozorovali, že během 6 měsíců poté, co tlupa dostane nového vůdce, prudce klesne počet nově narozených mláďat. Analýza hladiny hormonů ve vzorcích trusu naznačuje, že během jednoho až dvou týdnů po převratu 80 % březích samic potratí. Podle vědců jde o adaptivní strategii. Mláďata, jejichž otcem je bývalý vůdce tlupy, by nový dominantní samec pravděpodobně záhy po porodu zahubil. Tím, že samice potratí, ušetří energii a může bezpečně zabřeznout s novým vůdcem.

Zdroj: Science

-----

<p> <iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/KgIJWV3Rcf0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio