Ve zlínské zoologické zahradě se narodil první letošní kosman

29. únor 2012

První letošní přírůstek v rodině kosmanů zakrslých můžete s trochou štěstí zahlédnout v tropické hale Yucatan zlínské zoologické zahrady. Kosmaní samička by mohla pyšně nosit titul zasloužilá matka.

Od roku 2006, kdy žije ve zlínské zoo, už rodila jedenáctkrát. Až na tři výjimky - včetně té letošní - to byla dvojčata. Kosmani patří k nejmenším opicím světa.

I když jsou kosmani párová zvířata, díky rozlehlosti tropického skleníku nechali původně chovatelé pohromadě dva samce a jednu samičku. Příroda si cestu našla a do letošku už samička přivedla na svět při jedenácti porodech devatenáct mláďat.

Ne všechna ale v amazonské expozici uvidíte. „Jednou z pochoutek kosmanů je sladká míza určitého druhu stromu. Dostávají se k ní tak, že ohryzávají kůru. To ovšem v našich podmínkách znamenalo pro pár vzácných rostlin vážné nebezpečí,“ vysvětluje zoolog Pavel Shromáždil.

Proto část odrostlých mláďat putovala do jiných zahrad. V těchto dnech se v bujném porostu haly pohybuje pět jedinců. Aby jim chovatelé jídelníček co nejvíce zpestřili, dostávají drápkaté opičky ovoce, hmyz a speciální kaše s obsahem rostlinných šťáv a přírodního latexu.

autor: rv
Spustit audio