Nová metoda monitorování srpkovité anémie

1. březen 2012
Monitor

Sledování průtoku krve umělou kapilárou umožňuje říci, kdy je pacient se srpkovitou anémií ohrožen vážnými komplikacemi.

Srpkovitá anémie je dědičné onemocnění, které vyvolává mutace genu pro krevní barvivo hemoglobin. Červené krvinky nemají obvyklý tvar promáčklého piškotu, ale jakéhosi srpečku. Krevními cévami nemohou putovat tak hladce jako normální krvinky a ucpávají drobné kapiláry. Následkem může být silná bolest, poškození vnitřních orgánů a zkrácená délka života. Frekvence ucpání kapilár se u jednotlivých pacientů výrazně liší. Vědci z Massachusettského technologického institutu nyní přišli s metodou, která umožní monitorovat stav pacienta a rychle stanovit riziko bolestivých a nebezpečných komplikací.

Na počátku výzkumu napodobili proces ucpání: proud krev nasměrovali do mikrokanálu a snížili koncentraci kyslíku. Krvinky se staly lepkavějšími a začaly tvořit „zátku“, která zastavila tok krve. Pacientům, kteří ucpáváním kapilár netrpěli nebo se kvůli němu ocitli na pohotovsti, pak vědci odebrali vzorky krve a sledovali, jak rychle po deoxygenaci k této příhodě dojde. Z výsledků zjistili, že u pacientů s mírnější formou onemocnění se průtok krve kapilárou zastavuje pomaleji než u těch, kteří vážnějšími komplikacemi.

Z rychlosti, s jakou vzorek pacientovy krve přestane protékat mikrokapilárou, je tak možné vyčíst, jak vážný je jeho stav. Podle vědců je to vůbec první metoda, která umožňuje podobnou předpověď.

Zdroj: MIT

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.