Lidé jedli obří lenochody

2. březen 2012
Monitor

Nejstarším důkazem lidské přítomnosti v americkém státě Ohio je kost obřího lenochoda. Před 13 500 lety z ní někdo odřezal plátky masa.

Severoameričtí lenochodi Megalonyx jeffersonii dosahovali až třímetrové výšky. Jako všichni lenochodi se živili rostlinnou potravou a na předních končetinách měli dlouhé zahnuté drápy. Vyhynuli před 10 000 lety a jejich fosilie se našly na mnoha místech Spojených států včetně Aljašky. Stát Ohio se může pochlubit třemi nálezy včetně jednoho z vůbec největších exemplářů. Lenochod přezdívaný Firelands Ground Sloth žil asi před 13 500 lety a podle odhadů vážil téměř 1300 kilogramů. Nález byl poprvé popsán v roce 1915 a nyní se nachází ve sbírkách Firelands Historical Society Museum v Norwalku.

Levá stehenní kost nese sérii 52 zářezů, další dva se nacházejí na holenní kosti. Jejich mikroskopické zkoumání odhalilo, že zářezy vytvořily ostré kamenné nástroje. Poloha zářezů naznačuje, že vznikly při odřezávání plátků masa. Podle archeologů z Clevelandského přírodopisného muzea je to vůbec nejstarší důkaz lidské aktivity v Ohiu. Zároveň jsou pořezané kosti prvním dokladem toho, že lidé ze Severní Ameriky lovili obří lenochody nebo alespoň konzumovali jejich maso ze zdechlin, které našli. Lenochod Megalonyx jeffersonii se tak zařadil po bok mamutů, mastodontů a bizonů, jejichž maso časní paleoindiáni také prokazatelně konzumovali.

Levá stehenní kost nese sérii 52 zářezů.

Zdroj: Cleveland Museum of Natural History

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.