Autosalón Ženeva 2012 – za chvíli to vypukne

5. březen 2012

Láká vás svět nablýskaných automobilových novinek, konceptů, studií, sportovních vozů a krásných žen? Letošní 82. ročník ženevského autosalonu otevírá svoje brány pro veřejnost už tento čtvrtek 8. března. Tak neváhejte a zažijte tu zajímavou atmosféru na vlastní kůži.

Ženevský autosalon má jednu výhodu. Koná se v areálu výstaviště Palexpo, které leží přímo u letiště i vlakového nádraží. Díky tomu si můžete udělat příjemný výlet s přáteli nebo s rodinou a nedělat si přitom starosti, jestli nebudete stát v kolonách nebo jestli budete mít kde zaparkovat. Vstupenka pro dospělého stojí 16 eur, pro děti do 16 let 9 eur. Pokud jste přece jen vyznavači vlastního pohodlí a soukromí, čeká vás zhruba tisíc kilometrů v autě.

Na výstavních plochách o rozloze 110 tisíc metrů čtverečních bude k vidění celkem 140 světových a evropských premiér, mezi nimi i vítěz nejprestižnější evropské ankety Car of the Year 2012. Slavnostní vyhlášení proběhne v předvečer prvního novinářského dne 5. března. Mezi finalisty ankety patří Citroën DS5, Fiat Panda, Ford Focus, Opel Ampera alias Chevrolet Volt, Range Rover Evoque (mimochodem vítěz letošního ročníku novinářské ankety o auto roku v ČR), dále Toyta Yaris a Volkswagen Up!.

Přehled chystaných novinek, konceptů a studií

Audi

Největším tahákem bude nová generace Audi A3, který bude představen v třídveřovém provedení. V nabídce bude však i pětidveřový hatchback, dvoudveřový roadster a vůbec poprvé také čtyřdveřový sedan. Audi A3 je teprve druhý vůz po modelu Up!, který bude využívat novou modulární podlahovou plošinu MQB (Modularer Querbaukasten). Ta v budoucnu poslouží i připravované sedmé generaci golfu a naší octavii.

Audi A3

BMW

Na stánku bavorské automobilky si budete moct prohlédnout novou generaci BMW řady 3, která se představuje s dalšími typy motorů včetně hybridního provedení BMW ActiveHybrid 3. Světovou premiéru tu má nové BMW X6, čtyřdveřové kupé BMW 6 Gran Coupé a také nové BMW M6 Coupé, které bude mít pod kapotou zážehový osmiválec s výkonem 560 koní a přeplňováním BMW M TwinPower Turbo. Zrychlení z nuly na sto za 4,2 sekundy.

BMW 3

BMW představí na autosalónu novou produktovou řadu M Performance, která má přinést výjimečný vzhled, špičkové jízdní výkony a zároveň nízké provozní náklady. Mezi prvními vozy budou BMW M5, X5 a X6 a také koncept M 135i, který bude vůbec poprvé vybaven přeplňovaným zážehovým řadovým šestiválcem.

Citroën

Světovou premiéru si užije nové kompaktní SUV Citroën C4 Aircross, které se pustí do žádaných vod malých pseudoterénních vozidel. Délka je 4,34 metru a objem kufru 442 litrů. K dispozici bude s pohonem dvou nebo čtyř kol a na trh se dostane v prvním pololetí roku 2012.

Citroën C4 Aircross

Na stánku francouzské automobilky budou dále k vidění modely C1 a Berlingo po faceliftu, modelové řady DS3, DS4 a nově také DS5 a v neposlední řadě model C3 ve verzi Red Block. Tato verze je sportovněji zaměřenou sestrou klasické C3, má nižší podvozek, tužší závěsné pružiny a elektronický stabilizační systém.

Dacia

Na ženevském autosalónu se představí nová Dacia Lodgy. Je to vůz kategorie MPV dlouhý 4,5 metru, který bude nabízen s pěti nebo sedmi samostatnými sedadly. Lodgy je ideálním autem pro početnější rodiny, nabídne dostatek prostoru a specifickou výbavu přizpůsobenou potřebám zájemců.

Dacia Lodgy

Fiat

Z evropského pohledu bude asi nejzajímavější premiéra prodloužené verze legendárního městského vozítka Fiat 500L. Oproti standardnímu modelu bude o 59 cm delší, 15 cm širší, 17 cm vyšší, bude vycházet z populární pandy a hlavně bude mít pětici dveří. Dokonce to vypadá, že Fiat zamířil do segmentu MPV, protože chystá sedmimístnou verzi s označením 500XL, ale ta ještě není oficiálně potvrzena.

Fiat 500L

Na stánku se dále představí modernizovaný Fiat Punto s novým benzínovým motorem 0.9 TwinAir Turbo a novým dieselem 1.3 MultiJet. Model Freemont bude nově ve verzi s pohonem všech kol.

Ford

Velkým konkurentem Fiatu 500L bude nové malé MPV s názvem Ford B-Max. Jako základ byl použit podvozek z fiesty. Model dostal praktické posuvné zadní boční dveře, do kterých je integrován i středový B-sloupek, takže po otevření obou dveří vznikne 1,5 metru dlouhý prostor pro nastupování do vozu. V B-Maxu se také představí nový zážehový přeplňovaný tříválec 1.0 EcoBoost.

Ford B-Max

Poprvé se světu představí Focus ST a Fiesta ST. K vidění bude i nástupce SUV Ford Kuga a nový Ford Tourneo Custom Concept, který do segmentu dodávek přináší kinetický design a víc osobitosti.

Honda

Na stánku japonské automobilky bude k vidění úchvatný prototyp Honda NSX Concept, který si odbude svoji evropskou premiéru. Ten je vybaven výkonným šestiválcem umístěným uprostřed a moderním systémem pohonu všech kol SH-AWD. Honda dále ukáže sportovní model EV-STER, což je dvoumístný otevřený sportovní elektromobil s pohonem zadních kol.

Honda NSX Concept

V průběhu podzimu tohoto roku by měla být představena čtvrtá generace modelu CR-V a Honda v Ženevě ukáže prototyp, který přiblíží její vzhled. Měla by vypadat víc agresivně.

Výstavní premiéru si odbudou také dvě nové verze modelu Jazz. Jazz Si je vybaven vylepšeným sportovním odpružením a stylistickými doplňky karoserie i interiéru. Jazz 1.2 je nově vybaven systémem vypnutí motoru při zastavení (Start-Stop).

Hyundai

Návštěvníci si budou moct prohlédnout druhou generaci modelu i30, která byla představena vloni na podzim. Na autosalónu bude představena i druhá generace prodloužené varianty kombi, která spadá do segmentu C, tedy do nižší střední třídy. Tam by mohla úspěšně konkurovat Škodě Octavii. Nový kombík je 4485 mm dlouhý a kufr pojme 528 litrů nákladu.

Mezi vystavenými vozy bude k vidění i faceliftovaná verze malého modelu i20 a také koncept i.oniq.

Chevrolet

Největší událostí je světová premiéra modelu Cruze ve verzi kombi neboli Cruze Station Wagon, která tak doplní stávající sedan a hatchback. Bez kombíku by to v Evropě prostě nešlo. V nabídce se objevily dva nové motory: zážehová 1,4 přeplňovaná turbodmychadlem a úsporný diesel o objemu 1,7 litru.

Chevrolet Cruze StationWagon

Evropskou premiéru budou mít dvě studie pro mladé. Code 130R je čtyřmístné kupé s tříprostorovou karosérií a pohonem zadních kol, Tru 140-s je exotické čtyřmístné kupé s pohonem předních kol. Design těchto studií vznikl ve spolupráci s mladými lidmi, což je nový program, který Chevrolet spustil.

Jaguar

Oči návštěvníků se jistě zastaví na novém Jaguaru XF ve verzi kombi, který automobilka nazývá Sportbrake. Jde o velmi zdařilý počin po stránce designu, ale také praktičnosti. Základní objem kufru je 550 litrů a zadní sedadla byla oproti sedanu trochu upravena, aby vzniklo víc místa pro posádku. Pod kapotou budou dieselové čtyřválce i šestiválce a o pohon se bude starat zadní náprava.

Kia

Korejská automobilka Kia představí po nových modelech Rio, Picanto a Optima také nový cee’d. Vzhledem připomíná kupé, ale uvnitř se skrývá prostor hatchbacku. Techniku sdílí s koncernovým dvojčetem Hyundai i30, který byl představen loni na podzim. Výroba bude probíhat na Slovensku v Žilině, start je naplánovaný na duben.

Kia Cee’d

Lancia

Vývojáři italské značky by se měli pochlubit modelovou řadou Flavia. Karosářské verze sedan a kabrio, což je vlastně převlečený Chrysler 200, byly představeny už na loňském ženevském autosalónu a teď by to měly být už produkční verze. Ty doplní zatím jen koncept Flavia Coupé. Lancia ukáže také model Thema s pohonem všech kol AWD.

Mazda

Evropskou premiéru bude mít koncept Takeri – sedan střední třídy. Ten představuje nejnovější adaptaci designového tématu společnosti Mazda „KODO – duše v pohybu“ a ukazuje budoucí podobu Mazdy 6. Koncept je prvním vozidlem vybaveným systémem i-ELOOP, což je systém rekuperačního brzdění.

Mazda Takeri

Mazda představí také nový kompaktní SUV crossover CX-5, který je vybaven kompletní řadou přelomových technologií Mazda SKYACTIVE – motorem, převodovkou, karosérií i podvozkem. A prohlédnout si budete moct i nový model MX-5 Special Edition Spring 2012, který nabídne prvotřídní prvky výbavy.

Mercedes

Po SLS AMG a SLK 55 AMG přibude k nejvýkonnějším roadsterům s hvězdou na kapotě také nový SL 63 AMG, který se ve světové premiéře představí právě v Ženevě. Nová třída SL má celohliníkový skelet karosérie, což snížilo spotřebu paliva až o třicet procent. Poháněna bude osmiválcem o objemu 5,5 litru a výkonu 395 kilowattů.

Druhou světovou premiérou a takovým protikladem na stánku Mercedesu bude premiéra třetí generace nejmenší třídy A. Model Vito E-CELL, čistokrevná elektrická dodávka, se představí i ve verzi až pro sedm cestujících.

Mitsubishi

Jedenáct let poté, kdy japonská automobilka poprvé použila termín „crossover“, se představí už třetí provedení této koncepce v podobě nové generace modelu Outlander. Druhou nahradila až po dlouhých sedmi letech. Nový outlander se velikostí podobá současné generaci a nabídne plnohodnotnou třetí řadu sedadel. Poháněn bude buď benzínovým motorem 2.0 MIVEC, nebo dieselem 2.2 MIVEC, který si Mitsubishi samo vyvinulo.

Mitsubishi Outlander

Nissan

Na ženevském autosalónu představí automobilka Nissan ve světové premiéře svůj koncept Invitation. Do výroby by se měl dostat v průběhu roku 2013 a doplní modely Juke a Micra. Invitation je jedním ze dvou konceptů, které budou v Ženevě odhaleny, ale informace o druhém konceptu automobilka tají.

Evropské premiéry budou mít také dva koncepty ukazující budoucí směřování Nissanu. První je e-NV200, stoprocentní elektrické vozidlo, a druhá bude Juke Nismo.

Opel

Opel se chystá urvat si kousek z koláče prodejů v kategorii malých SUV, kde dominují vozy jako Škoda Yeti, Suzuki SX4 nebo Nissan Qashqai, a ukáže novinku Opel Mokka. Základem bude stejná platforma, kterou používá malé aveo, ale mokka bude 4,28 metru dlouhá (o 24 centimetrů delší než aveo). Do prodeje se dostane až koncem letošního roku.

Opel Mokka

Druhou premiérou a zřejmě i největším lákadlem německé automobilky bude produkční verze Opelu Astra OPC, který se díky motoru o výkonu 206 kilowattů (280 koní) stane vůbec nejsilnější astrou v historii. O pohon se bude starat přeplňovaný zážehový čtyřválec o objemu 2,0 litru s přímým vstřikem paliva a maximálním točivým momentem 400 Nm. Kromě toho Opel představí také studii futuristického bicyklu s elektrickým pohonem „RAD e“.

Peugeot

Na stánku francouzské automobilky bude připravena pro každý prst ruky jedna novinka. Tou nejvýraznější je model 208, který navazuje na úspěšné předky. Automobilka by se díky 208 chtěla vrátit na první místo prodejů ve své kategorii. Dále se představí koncepty XY a GTi vytvořené na základě třídveřové 208.

Peugeot 4008

Další světovou premiérou je nové SUV 4008 s pohonem všech kol, které se řadí do kategorie kompaktních SUV například po boku Citroënu C4 Aircross nebo Opelu Mokka. V Ženevě také budou vystaveny tři modely využívající hybridní dieselový pohon HYbrid4: 3008 Hybrid4, 508 RXH a sedan 508 Hybrid4, který bude na autosalónu také jako světová premiéra.

Porsche

Automobilka zaměřená na sportovní vozy představí novou generaci modelů 911 Carrera Cabrio a Boxster. Nová generace Boxsteru má díky nové konstrukci výrazně nižší hmotnost, má větší rozvor náprav i rozchod kol. Druhou premiéru po boxsteru si užije také Panamera GTS – jde vůbec o nejsilnější provedení tohoto čtyřdveřového kupé. Zřejmě bude vystavena i studie nového malého SUV Porsche Macan.

Renault

Francouzský automobilový průkopník představí už své čtvrté elektrické auto. Po modelech Fluence Z.E., Kangoo Z.E. a Twizy to bude Renault Zoe. Je to elektromobil v plném slova smyslu a už od počátku vývoje tak k němu bylo přistupováno. Bude mít tedy novou karosérii a další technické novinky. Disponovat bude také větším dojezdem, než mají současné elektromobily na trhu.

Renault ZO

Těšit se můžete také na Renault Mégane Collection 2012, který má nejnižší spotřebu ve své třídě. Dopomohly mu k tomu nové motory Energy dCi 110, Energy dCi 130 a úplně nový Energy TCe 115 s výkonem 115 koní. Pro „pány řidiče” tu bude ostrá verze Mégane R.S. V neposlední řadě se představí také modernizované modely Scénic a Grand Scénic.

Seat

V Ženevě se představí koncept nového toleda, který se bude velmi blížit produkční podobě vozu. Podle vývojářů je karosérie něco mezi klasickým sedanem a kupé. Toledo bude 4,48 metru dlouhé s kufrem o objemu větším než 500 litrů. Na stánku bude vystavená také modernizovaná ibiza.

Seat Toledo

Subaru

Nejzajímavějším výstavním artiklem na stánku japonské automobilky bude nové kupé BRZ, které tu bude mít evropskou premiéru. Na autosalónu budou odtajněny ceny a také datum uvedení do prodeje na evropských trzích. Subaru ukáže také evropskou verzi nové imprezy s pětidveřovou karosérií.

Suzuki

Na stánku Suzuki bude vystaven koncept G70, který má ukázat budoucí vizi pro kompaktní vozy. Vyznačuje se nízkou hmotností, propracovanou aerodynamikou a také velmi nízkou spotřebou paliva. Vybaven je bezestupňovou převodovkou CVT, systémem rekuperace energie a také systémem Start-Stop. Dále bude k vidění hybridní Swift Range Extender, na kterém automobilka už několik let pracuje.

Škoda

Stánek naší Škodovky se bude točit kolem malého koncernového vozítka Citigo, které se v Ženevě ukáže v pětidveřovém provedení. Motor je benzínový tříválec o objemu jednoho litru ve dvou výkonových variantách – 44 kW/60 k a 55 kW/75 k. V nárazových testech Euro NCAP získalo citigo plný počet pěti hvězdiček. Společně s třídveřovou verzí bude postupně od poloviny května 2012 uváděno na evropské trhy.

Škoda Citigo 5dv

Měli bychom se také dočkat sériové podoby modelu Mission L, který byl představen na loňském autosalónu ve Frankfurtu, a možná i dalších novinek.

Toyota

Hlavním lákadlem na stánku Toyoty bude světová premiéra modelu Yaris s plně hybridním pohonem. Yaris Hybrid bude využívat kombinaci konvenčního spalovacího motoru a elektromotoru. Hodnota vyprodukovaných škodlivin je pouhých 79 g/km, přičemž výkon pohonné jednotky je sto koní. Baterie budou uloženy pod zadním sedadlem, takže objem kufru zůstane stejný.

Světovou premiéru si užije koncept FT-Bh – studie ultralehkého vozu s plně hybridním pohonem. K vidění bude také sportovní model GT 86 při jeho evropské premiéře. Na evropské trhy se dostane ještě letos v létě.

Volkswagen

Wolfsburgská automobilka pustila do prodeje, zatím jen na německém trhu, zvýšenou verzi modelu Passat kombi s označením Alltrack. Je to sourozenec koncernové Škody Octavie Scout a vozů Audi Allroad. Prohlédnout si budete moct i poslední hit od koncernu VW, malé městské vozítko Up! a jeho deriváty. V Ženevě bude vystaven také hybridní sedan Jetta a zřejmě i nový kabriolet Golf GTI Cabrio.

Volvo

Skandinávská automobilka představí nejinteligentnější a nejbezpečnější model ve své historii. Bude jím Volvo V40, které vyplní mezeru mezi modelovými řadami C30 a V50 a pustí se do boje v segmentu prémiových hatchbacků.

Volvo V40

Nabídka motorů obsahuje kompletní paletu možností od dieselového motoru Volvo s emisemi CO2 pouze 94 g/km až po přeplňovaný benzínový motor T5 s výkonem 254 koní. Všechny motory jsou vybaveny funkcí Start-Stop a rekuperací brzdné energie bez ohledu na to, zda jsou vybaveny manuální, nebo automatickou převodovkou.

autor: onj
Spustit audio