Zelená invaze v Antarktidě?

6. březen 2012
Monitor

Antarktida se možná zanedlouho bude zelenat nepůvodními druhy rostlin. Jejich semena sem už teď ve velkém počtu zavlékají lidé.

Antarktida zatím unikala biologickým invazím, které trápí jiné kontinenty. Důvody jsou jednoduché: izolovaná poloha a vysoce nepříznivé klimatické podmínky. Současná Antarktida se však otepluje a přibývá i lidských návštěv, které mohou v oděvu či zavazadlech nechtěně přinášet semena potenciálně invazivních rostlin. Riziko se pokusil zhodnotit mezinárodní tým vědců. V sezóně roku 2007 a 2008 pečlivě prohledali kompletní cestovní výbavu více než 850 vědců, turistů a námořníků, kteří právě vkročili na antarktickou pevninu. Tento počet odpovídá asi 2 % všech návštěvníků Antarktidy za celou sezónu.

Tráva lipnice roční (Poa annua)

Díky vysavačům, před nimiž se neschovala ani ta nejmenší a nejméně nápadná semena, se vědcům podařilo získat sbírku téměř 2700 semen. Návštěvníci v průměru přinášejí 9,5 semene na osobu. Z toho se dá usuzovat, že za sezónu se do Antarktidy dostane asi 71 000 semen rostlin z jiných kontinentů – což rozhodně není málo. Místem, kde by k invazi mohlo dojít s nejvyšší pravděpodobností, je podle vědců Antarktický poloostrov, kde už byly nalezeny některé nepůvodní druhy. Mezi ně patří například tráva lipnice roční (Poa annua), která žije i u nás.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.