Z Hamru na Jezeře do Osečné až k pramenům Ploučnice

10. březen 2012

I ta část Libereckého kraje, která leží na severním okraji bývalého vojenského prostoru Ralsko, určitě stojí za návštěvu.

Na výlet vyrazíme z Hamru na Jezeře, obce, jejíž okolí bylo silně postiženo těžbou uranu a která se pomalu vrací ke své minulosti rekreačního a turistického střediska. Do Hamru se dostaneme autobusem z Liberce nebo České Lípy. Procházku zahájíme u Hamerského rybníka, založeného v 16. století, který byl a je oblíbeným přírodním koupalištěm. Na koupání je ještě brzy, ale možná by vás mohlo zajímat, že právě na pláži Hamerského rybníka se před 60 lety točil film Dovolená s Andělem s Jaroslavem Marvanem v hlavní roli. Od hráze se dejte po břehu rybníka a po červené turistické značce ke zřícenině hradu Děvína. Jsou to asi dva kilometry. Hrad byl založen známým rodem Markvarticů před rokem 1250, později byl i v královském majetku. Byl stále rozšiřován a upravován, takže poté, co ho za třicetileté války pobořili Švédové, zbyla z něj poměrně rozsáhlá zřícenina. Dnes je zapsán na seznamu přírodních i kulturních památek.

Z hradu sejdeme dolů a pokračujeme po červené značce údolím řeky Ploučnice na východ, lesem pod Kavčím a Ocasovským vrchem do Podvrší a pak už volnou krajinou na náměstí do Osečné. Z Děvína je to asi 5,5 kilometru. Mezi pamětihodnosti města patří kostel sv. Víta, založený roku 1565 a Mariánský sloup z první poloviny 18. století. Severovýchodně od města se nachází pramen Ploučnice, velmi pravděpodobně největší a nejmohutnější říční pramen u nás, ze kterého voda přepadává do Jenišovského rybníka. K prameni se dostanete po červené značce – z náměstí v Osečné je to asi 1,5 kilometru. Až se dost vynadíváte na hladinu rodící se řeky – jezírko u pramene je poměrně hluboké a z jeho dna vystupuje hned několik pramenů – vraťte se do Osečné. Z ní se dostanete autobusem buď zpátky do Hamru na Jezeře, do Českého Dubu, nebo do Liberce.

Pramen Ploučnice nedaleko Osečné

Zdroje:
Wikipedie – Hamr na Jezeře, Děvín, Osečná
Estudánky.cz – Pramen Ploučnice


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio