Dobudou moravské lidovky Broadway?

Mít tak svůj muzikál na Broadwayi! O tom určitě sní mnohý muzikant. Moravance Markétě Irglové se takový sen splnil. V New Yorku se totiž připravuje muzikál Once, na kterém se autorsky podílela a za který už dostala filmového Oscara.

Jsou věci, které byste na Broadwayi asi nečekali. Tak například moravské lidovky. Člověk si tady připadá spíš jako na nějaké moravské slavnosti.

Divadlo je beznadějně vyprodáno. Je sice menší, ale nejde o žádnou vedlejší scénu. Patří k těm, kterým se oficiálně říká Broadway. Předpremiéra muzikálu Once začíná za chvíli.

Francouzka Laura pracuje v divadelní produkci tady v New Yorku. „O muzikálu Once je určitě hodně slyšet. Vášnivý, magický, krásný,“ cituje přívlastky, kterými muzikál obdařují inzeráty. To je samozřejmě reklama.

Jde o zcela nové dílo, soudí Irglová

Objektivně se však dá říct, že muzikál Once budí velká očekávání. Už kvůli tomu, že jeho filmová podoba dostala Oscara za titulní písničku. Markétu Irglovou, která se na hudbě podílela s Irem Glenem Hansardem, jsem zastihl po telefonu v belgickém Monsu, kde je v porotě filmového festivalu.

„Mám z muzikálu velkou radost a jsem hrdá. Nečekala jsem to, mám z toho dobrý pocit,“ shrnuje své pocity z uvedení muzikálu Once na Broadwayi.

Moravské písničky se do původního filmu nedostaly. Na scéně v New Yorku jich několik zazní a podle mého soudu si je diváci užívali. Kupříkladu Melisse z New Yorku se líbil už film a teď je ráda, že mohla hudbu slyšet v živém provedení.

Markéta Irglová zdůrazňuje, že broadwayský muzikál je samozřejmě adaptací – vlastně novým uměleckým dílem. „Příběh je stejný, ale jde o jiné dílo, než byl film. Pozvali si mě na předpremiéru, přišla jsem a pochválila je. Neměla jsem pocit, že by chtěli, abychom se do jejich inscenace míchali,“ směje se.

Česky nečesky, ale s úspěchem

Českého diváka, pravda, několik věcí při představení trochu zarazí. Postavy českých imigrantů mluví podivným irsko-rusko-šišlavým přízvukem. Když něco říká matka hlavní hrdinky, má za zády velký displej, na kterém se její slova objevují v reálném čase v češtině. I když mluví anglicky, jde zjevně o to, aby si diváci mysleli, že vlastně anglicky nemluví.

Zpěvačka Markéta Irglová zavzpomínala na předávaní Oscarů

Zní to asi trochu komplikovaně, ale jestli můžu soudit podle reakcí ze svého nejbližšího okolí, nikomu to moc nevadilo. Koneckonců, když už jdete na muzikál, nezajímají vás ani tak displeje s cizojazyčnými nápisy jako spíš hudba.

A ta je v muzikálu Once výborná. Do premiéry zbývají ještě dva týdny, ve kterých se mají doladit poslední detaily. Konkurence na Broadwayi je samozřejmě obrovská. Jak dlouho vydrží právě tohle představení na scéně, se nedá předem odhadnout. Skutečností už však navždycky zůstane, že i na Broadwayi zazněly moravské lidovky.


Zvětšit mapu: Bernard B. Jacobs Theatre v New Yorku

autor: vpo
Spustit audio