Ptakoještěr v žaludku velociraptora

7. březen 2012
Monitor

Dravý dinosaurus velociraptor byl zřejmě specializovaný na lov živé kořisti. Někdy však nepohrdnul soustem, které mohl získat zcela zadarmo.

Přesvědčivým důkazem je kost ptakoještěra, kterou nyní vědci objevili uvnitř trávicí soustavy velociraptora. Podle paleontologů z University College v Dublinu je to vůbec první nález tohoto typu. Fosilie je stará 75 milionů let a pochází z pouště Gobi, kde byla objevena už v roce 1994. Ve filmu Jurský park byl velociraptor prezentován jako velký a smrtelně nebezpečný dinosaurus. Ve skutečnosti však na výšku měřil jen 80 cm a vážil asi 20 kg. Je poněkud obtížné si představit, že by si tak malý dinosaurus troufl na ptakoještěra s více než dvoumetrovým rozpětím křídel, pokud by ptakoještěr nebyl těžce zraněný či nemocný. Pravděpodobnějším vysvětlením je tedy to, že velociraptor se jednoduše nakrmil masem zdechliny a při tom spolkl 75 mm dlouhou kost.

Fosilie tak podpořila teorii o příležitostném mrchožroutství velociraptorů. Zároveň naznačuje, že malí neptačí dinosauři dokázali stejně jako dnešní krokodýlové konzumovat relativně velké kosti. Povrch ptakoještěří kosti je hladký a nenese známky poškození žaludečními kyselinami. Je proto pravděpodobné, že velociraptor zahynul záhy poté, co kost pozřel. Bezpracně získaná potrava tak mohla být tou poslední.

Zdroj: University College Dublin

-----

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/IC0QjoIZFTQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.