Skupina takinů indických v Podkrušnohorském zooparku se opět rozrostla

7. březen 2012

Pouhé dva týdny po odchodu mladé samice takina indického Basharri do pražské zoologické zahrady se skupina těchto vzácných zvířat v zooparku opět rozrostla. V úterý 28. února ráno se samici Halmě narodilo mládě.

Už několik dnů byla oddělena od ostatních zvířat ve stáji s malým dvorkem a chovatelé netrpělivě očekávali porod. Stejně jako v předchozích letech proběhl bez komplikací. Samice se o mládě pečlivě stará, ale je velice ostražitá a nikoho do jeho blízkosti nepustí. I chovatelce, která o takiny každodenně pečuje, výstražně hrozí.

„Matka s malou samicí zůstane oddělená ještě 3–4 týdny, potom se opět začlení do skupiny. Zatím obě nabírají síly. Takini, které chováme, dostávají seno, jadrné krmivo, ale mají rádi i jablka a mrkev a samozřejmě rádi okusují větve,“ řekla Alena Fričová, která o ně v zooparku pečuje.

Malá samice je již 6. mládě narozené v zooparku. Od roku 2008 odchovává Podkrušnohorský zoopark mláďata každoročně, v roce 2011 se narodila dokonce dvě. Otcem všech narozených mláďat je samec Narko, dovezený v roce 2005 ze Zoo Praha. Samice Halma se stala matkou už popáté. Kromě Chomutova a Prahy chová takiny indické pouze Zoo Brno a Zoo Děčín.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio