Ibisi skalní se připravují na hnízdění

7. březen 2012

V minulých dnech se v ostravské zoologické zahradě čtyři páry vzácných ibisů skalních přestěhovaly ze zimoviště do prostorné voliéry v návštěvnické části areálu a hned se pustily do námluv a stavby hnízd.

Ibisi skalní patří ke společenským tvorům hnízdícím v početných koloniích čítajících okolo 40 párů. V Zoo Ostrava je ibisí kolonie tvořena páry čtyřmi. Návštěvníci ji najdou ve voliéře společně se supy bělohlavými, kde mají ibisi k dispozici celkem šest hnízdních budek. Všechny páry ihned po vypuštění do voliéry budky obsadily a začaly budovat hnízda. K tomu využívají zejména větvičky a další rostlinný materiál. V nejbližších týdnech do připravených hnízd snesou samičky vejce (obvykle 2 až 4), na jejichž inkubaci se budou vzájemně střídat se svým partnerem.

Ibis skalní (Geronticus eremita) v minulosti obýval Evropu (Švýcarsko, Německo, Rakousko, Španělsko, Itálii), severní Afriku a Střední východ. V důsledku ztráty přirozeného životního prostředí, ilegálního lovu a kladení otrávených návnad došlo na mnoha místech k jeho vyhubení. Ve volné přírodě dnes žije pouhých 350–370 jedinců, čímž se tito ptáci řadí k nejohroženějším druhům na světě. 95 % světové populace dnes žije v Maroku, zbylí ptáci přežívají na dvou malých lokalitách v Turecku (asi 80–90 ptáků) a Sýrii (jen 5 ptáků). V Evropě se volně žijící ptáci již nevyskytují. Zato evropské zoologické zahrady chovají celkem asi 900 jedinců a od roku 1998 je jejich chov řízen Evropským záchovným programem (EEP), jehož snahou je záchrana ibisů skalních a jejich návrat do některých evropských zemí (např. Rakousko, Itálie aj.).

Hnízdění ibisů skalních v Zoo Ostrava

Ibisy skalní chová ostravská zoo od roku 2008 a od té doby také participuje na Evropském záchovném programu. V loňském roce se ostravským ibisům podařilo poprvé úspěšně odchovat tři mláďata. Věříme, že letos k nim přibudou další.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio