Microraptor předváděl peří

9. březen 2012
Monitor

Maličký dinosaurus Microraptor byl tmavý a hrál duhovými odlesky. Naznačuje to zkoumání nově objevené fosilie.

Opeřený dinosaurus Microraptor byl objeven teprve v roce 2003. Žil před 120 až 130 miliony let v severovýchodní Číně, byl velký asi jako holub a křídla měl na předních i zadních končetinách. Detailní analýza jeho nově objevené fosilie odhalila, že peří obsahovalo velký počet melanosomů, které nesou barevné pigmenty. Rovný tvar těchto organel a jejich uspořádání vypovídá o tom, že u mikroraptora převládalo tmavé zbarvení, které – podobně jako u dnešních havranů – způsobovalo duhové odlesky. Microraptor je tak vůbec nejstarším známým opeřencem s měňavými barvami.

Nově objevená fosilie také přinesla dosud neznámý detail – dvojici dlouhých per na konci ocasu. Jejich objev podpořil dřívější teorii, že dlouhý a tenký ocas mikroraptora nesloužil k letu. Spolu s měňavým peřím byl spíše prostředkem vizuální signalizace a předvádění se. Přináší to pochybnosti o tom, jestli byl Microraptor skutečně nočním živočichem, jak naznačovaly velké prstencovité útvary v jeho očích. Moderní noční ptáci své peří totiž obvykle nepředvádějí. Zůstává však možnost, že Microraptor byl aktivní za úsvitu a soumraku.

Zdroj: Science, SciecneDaily

-----

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/9IloHa4X3C4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.