Pardubický stavební úřad nařídí zbourat vilu v parku Na Špici

9. březen 2012

Pardubický stavební úřad nařídí podnikateli Miloši Holečkovi zbourat načerno postavenou vilu v parku Na Špici.

Holeček začal stavět před čtyřmi lety bez stavebního povolení na vlastním pozemku. Problém je v tom, že lokalita není podle územního plánu určená k výstavbě.

Podnikateli se nepodařilo změnu územního plánu prosadit a neuspěl ani u soudu. Pokud podnikatel objekt nezbourá sám, provede demolici město.

Půlroční lhůta

„Stavební úřad magistrátu bude pokračovat, respektive přistoupí k té exekuci. To znamená, že v nejbližší době vydá exekuční výzvu, kterou ještě jednou nařídí panu Holečkovi možnost dobrovolného odstranění stavby. Tam mu stanoví lhůtu cca půl roku. Nedojde-li k tomu odstranění dobrovolným způsobem, přistoupí magistrát k exekuci,“ vysvětlil vedoucí stavebního úřadu Jiří Vopršal.

Odstranit načerno postavenou vilu ale nebude snadné ani levné. Primátorka Štěpánka Fraňková se obává, že případná demolice bude dražší, než stála stavba vily, ta přišla na zhruba 10 milionů. Radnice totiž nemůže nechat objekt jen tak srovnat se zemí.

„Není to o bagrech. Je to o velmi pečlivém, velmi specializovaném rozebrání celé stavby. Uložení stavebního materiálu tak, aby došlo k co nejmenším škodám. Samozřejmě zde máme odhady, které se domnívají, že rozebrání a uložení celé stavby bude dražší než celá samotná stavby,“ říká primátorka Fraňková.

autor: ba
Spustit audio