Líheň v děčínské zoo je plná zelených vajec

9. březen 2012

O zajímavý odchov se nyní snaží ošetřovatelé děčínské zoologické zahrady. Pokud se podaří, uvidí již brzy návštěvníci zoo největšího opeřence Austrálie – emu hnědého.

„Vejce jsme dostali od soukromého chovatele z Dolního Žlebu. Je jich celkem sedm, jsou tmavě zelená a už týden si lebedí v líhni s teplotou nastavenou na 36,5 stupňů Celsia, čtyřicetiprocentní vlhkostí a automatickým systémem pravidelného otáčení. Doba inkubace se u těchto velkých ptáků pohybuje kolem 56 dní,“ popsal zoolog Roman Řehák.

Pokud se odchov podaří, návštěvníci uvidí mláďata emu hnědého v expozici klokanů parma, kteří pocházejí ze stejné oblasti.

Líheň vajec emu hnědého

Ve volné přírodě se o zahřívání vajec stará samec, který i sám vybuduje mělké oválné hnízdo vystlané trávou a větvičkami. Zajímavostí je, že po celé dlouhé osmitýdenní období nepřijímá žádnou potravu, nepije ani nevyměšuje. Žije pouze z tukových zásob, které si vytvořil v předchozím období.

Emu hnědý je ve srovnání s příbuzným nandu pampovým, kterého Zoo Děčín chová již řadu let, mnohem větší. Jeho výška se pohybuje mezi 150 až 190 cm. Má chundelatě střapaté, splývavé šedohnědé peří, na dlouhých silných nohách najdeme 3 prsty. Malá křídla jsou skryta v peří a nemohou sloužit k letu. Ptáci se jimi za horka ovívají, aby se ochladili. Emu je výborný běžec. Dokáže vyvinout rychlost až 48 km/h, při které jsou jeho kroky dlouhé až 2,7 m. Stejně jako nandu dobře plave.

Líheň vajec emu hnědého

Emu hnědý nebude v děčínské zoo poprvé. Návštěvníci ho měli možnost v expozicích vidět zhruba před patnácti lety.

autor: ZOO Děčín
Spustit audio